Najnovije

"Đukanović je Crnu Goru pretvorio u svoj feudalni posed"

Američki analitičar Gordon Bardoš ocenio je da Zakon o slobodi veroispovesti, ekonomski gledano, omogućava predsedniku Crne Gore Milu Đukanoviću da preuzme kontrolu nad stotinama nekretnina koje koristi Srpska pravoslavna crkva (SPC), istovremeno politički slabeći jedinu preostalu organizovanu instituciju u toj zemlji koja je u stanju da predstavlja ozbiljnu pretnju njegovoj vladavini.

Milo Đukanović (Foto: predsjednik.me)

Bardoš je naglasio da su trenutni protesti u Crnoj Gori samo simptom sukoba koji je dugo u toku, a ako se Vašington ozbiljno bavi promovisanjem demokratije na Balkanu, onda će prokrčiti put prvoj demokratskoj tranziciji u crnogorskoj istoriji.

"Osim što će Vašington ozbiljno udariti na organizovani kriminal i korupciju u jugoistočnoj Evropi, potez protiv Mila Đukanovića, takođe, bi uputio snažnu poruku ostalim balkanskim autoritetima da se njihovo ponašanje više neće tolerisati", naveo je Bardoš u autorskom tekstu za američki magazin National Interest.

Bardoš upozora da gotovo neopaženo, zbog događaja na Bliskom Istoku i drame o impičmentu, na Balkanu izbija još jedna kriza.

"U Crnoj Gori hiljade ljudi protestuju protiv novog zakona koji je usvojio crnogorski parlament i koji je potpisao dugogodišnji moćnik države Milo Đukanović a koji Vladi daje imovinu koju verske organizacije u zemlji koriste najmanje vek. Dokazi o problemima koje stvara novi kontroverzni zakon mogu se videti u širokoj osudi koju su dobili od pojedinaca poput pape Franciska, ekumenskog patrijarha Vartolomeja i ruskog pravoslavnog patrijarha Kirila", navodi Bardoš.

On je ocenio da je Đukanovićev plan da crkvene objekte bez ekonomske vrednosti preda nekanonskoj organizaciji koja je pod njegovom kontrolom, a koju predvodi "odbačeni šarlatan...", prenosi podgorički portal "Vijesti".

"Međutim, trenutni protesti u Crnoj Gori samo su simptom sukoba koji je dugo u toku. Upadljivo je to što je najnovija članica NATO jedina bivša komunistička evropska zemlja koja nikada nije imala demokratsku tranziciju. Čak su i u Belorusiji i Rusiji komunisti bili bez vlasti bar jedan izborni ciklus. Ali Đukanovićeva vladajuća Demokratska partija socijalista /DPS/, koja je samo preimenovana komunistička partija, neprekidno je na vlasti od 1945. godine", navodi Bardoš.

Prema njegovom mišljenju, Đukanović je Crnu Goru pretvorio u svoj feudalni posed.

Nakon 30 godina korupcije i prevare, piše Bardoš, crnogorska istraživanja javnog mnjenja razumljivo otkrivaju da raste nezadovoljstvo pravcem u kome je Đukanović vodio zemlju.

"U međuvremenu, Đukanović se suočava i sa drugim problemima. Bivši prijateljski zapadni diplomati pozvali su ga da ode, jedan od glavnih finansijara njegove stranke ga je prevario (i otkrio rašireno reketiranje u koje je uključena Đukanovićeva partija), i zahvaljujući sumnjivom kineskom zajmu od 1,5 milijardi dolara za kinesku infrastrukturu, udeo duga u BDP-u sada je porastao na 80 procenata. Ako Đukanović ne vrati kredit, onda uslovi sporazuma omogućavaju Kini da potražuje crnogorsku teritoriju kao obezbeđenje", piše Bardoš.

On smatra da se Vašington sada suočava s jednom od svojih višegodišnjih strateških i moralnih spoljnopolitičkih dilema.

"Pritiskom protiv njega sa svih strana, Đukanović će pribeći sve očajnijim merama za ostanak na vlasti. To će zauzvrat izazvati sve veću konfrontaciju sa političkom opozicijom i civilnim društvom u zemlji", navodi Bardoš.

On ocenjuje da Vašington sada ima dva izbora pred sobom, a jedan je nastavak podržavanja Đukanovićevog korumpiranog režima.

"Tokom protekle decenije, Vašington je dozvolio Đukanoviću da pridruživanje NATO-u zameni za demokratizaciju. Ako Vašington nastavi ovim putem, tada će preuzeti stratešku odgovornost za nestabilnost i odstupanja koje će Đukanovićeva vladavina i dalje izazivati i moralnu odgovornost za izdavanje svake nade za mirnu demokratsku reformu u zemlji", upozorava Bardoš.

On dodaje da "Vašington može ostati veran svojim navodnim moralnim principima i prestati da podržava Đukanovićevu tridesetogodišnju autoritarnu kleptokratiju".

Uhapšen Nikšićanin zbog Fejsbuk statusa! Više o tome čitajte OVDE.

Izvor: fakti.org

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA