Najnovije

AMFILOHIJE NADMUDRIO PREDSEDNIKA SRBIJE: Badnji dan bez Vučića u Crnoj Gori po volji Mitropolije!

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić odustao je od dolaska u Crnu Goru na Badnji dan, što je bio izričit zahtev Mitropolije crnogorsko-primorske (MCP).

Mitropolit Amfilohije (Foto: Jutjub)

Mitropolit Amfilohije je i juče u Patrijaršiji, gde je razgovarao sa srpskim patrijarhom Irinejem, ponovio da nijednom političaru neće dozvoliti da obesmišljava litije i molebane u kojima je proteklih dana učestvovalo na desetine hiljada ljudi širom Crne Gore.

Amfilohije i Irinej su razgovarali o najavljenoj poseti Vučića, jer je nedavno saopšteno da je upravo patrijarh dao blagoslov predsedniku Srbije da badnjake nalaže u Crnoj Gori.

Navodno je ponovljen i stav MCP da je Vučić dobrodošao kao državnik u zvaničnu posetu, ali ne i na Badnji dan.

Sa Irinijem su se juče u Beogradu sastali i episkopi MCP i razgovarali o nedavno usvojenom Zakonu o slobodi veroispovesti, ali i pokušaju određenih političkih i partijskih struktura da politizuju borbu MCP. Ocenili su da je reč o zakonu protiv pravoslavne crkve u Crnoj Gori.

Vučić je juče saopštio da odustaje od dolaska da ne bi, dao “alibi režimu koji će da kaže da je to napad na nezavisnost Crne Gore”.

Nakon sastanka sa srpskim patrijarhom Irinejom, on je kazao da je bilo isplanirano sve u vezi sa njegovom posetom Pljevljima.

Komentarišući navode da je mitropolit Amfilohije odbio susret sa njim, Vučić je kazao da to nije istina jer, kako je rekao, nikad nije tražio susret sa mitropolitom, već samo sa patrijarhom.

Pojedini mediji objavili su da je Irinej želeo da bude u Crnoj Gori tokom božićnih praznika, ali nije dobio poziv crnogorskih eparhija. 

Po takozvanoj horizontalnoj organizaciji SPC, patrijarh nije vrhovni starešina, već je jednak sa episkopima, pa tako nije uobičajeno da dođe u posetu nekoj eparhiji, a da ga nadležni vladika ne pozove u goste.

Sveti Arhijerejski Sinod Srpske pravoslavne crkve saopštio je da je usvojeni Zakon o slobodi veroispovesti pravilnije bilo nazvati zakon protiv pravoslavne crkve u Crnoj Gori.
Sveti Sinod je, kako je saopšteno, sa patrijarhom Irinejem na čelu, održao sednicu u Patrijaršijskom dvoru u Beogradu, uz učešće arhijereja koji jurisdikciju imaju u Crnoj Gori - mitropolitom Amfilohijem i episkopima Joanikijem, Atanasijem, Dimitrijem, Stefanom i Metodijem.

Sinod je još jednom apelovao na državne organe Crne Gore da budu svesni “svoje odgovornosti pred istorijom i budućnošću” i da preispitaju svoj stav o verskim pravima i slobodama svojih građana i većinske crkve u Crnoj Gori.

U gradovima širom Crne Gore i sinoć su organizovane litije koje su okupile desetine hiljada ljudi. Litije i molebani održani su u Podgorici, Nikšiću, Bijelom Polju, Pljevljima, Beranama, Andrijevici, Mojkovcu, Žabljaku, Plužinama, Budvi, Herceg Novom, Baru i prvi put u Danilovgradu, kojoj je prisustvovalo oko pet hiljada ljudi.

Pročitajte OVDE kako su u subotu uveče protekli molebani u Crnoj Gori.

Izvor: Vijesti

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA