Najnovije

"ZAKON JOŠ JEDAN DOKAZ ANTISRPSKE POLITIKE!" Linta o dešavanjima u Crnoj Gori

Predsednik Odbora za dijasporu i Srbe u regionu Miodrag Linta odbacuje ocenu vladajuće crnogorske Demokratske partije socijalista da se predsednik Srbije Aleksandar Vučić meša u unutrašnja pitanja Crne Gore.

Miodrag Linta (Foto: Jutjub)

Srbija, kaže Linta u izjavi koju je dostavio medijima, poštuje teritorijalni integritet Crne Gore, ali ima obavezu da brine o srpskom narodu koji je diskriminisan i obespravljen od strane "antisrpskog režima Mila Đukanovića".

Linta ističe da DPS iznosi apsolutnu izmišljotinu kad kaže da je Zakon o slobodi veroispovesti samo povod za anticrnogorsku kampanju koja ima za cilj tobože izazivanje nereda i sukoba u Crnoj Gori.

- Jasno je da je u pitanju jedan u nizu dokaza antisrpske politike vladajuće partije u Crnoj Gori jer se zalaganje za nepovredivost i zaštitu imovine Srpske pravoslavne crkve licemerno ocenjuje kao napad na mir i bezbednost - tvrdi Linta i navodi da DPS lažno naziva sve pojedince i organizaicije velikosrpskim nacionalistima i protivnicima crnogorske države samo zbog toga što se ne slažu ili se suprostavljaju mirnim i nenasilnim sredstvima "šovinističkom projektu asimilacije srpskog naroda u nacionalne Crnogorce".

U izjavi za medije Linta podseća i da se u Crnoj Gori progone SPC, srpski narod, srpski jezik, ćirilica, a iz školskih udžbenika izbacuju se velikani srpske književnosti. Navodi i da je iz Ustava Crne Gore koji je usvojen 2007. izbačen srpski jezik kao službeni.

On navodi i da je režim Mila Đukanovića od osamostaljenja Crne Gore preduzeo niz koraka u cilju potiskivanja srpskog jezika iz javnog, kulturnog i prosvetnog života, a istovremeno su preduzimane brojne mere u cilju promovisanja novog crnogorskog jezika koji je jedini definisan kao službeni jezik.

Uprkos tome, kako kaže, prema popisu stanovništva iz 2011. godine 43 odsto stanovništva Crne Gore izjasnilo se da govori srpski jezik, a 37 posto da govori crnogorski jezik.

Dačićeva izjava o Crnogorcima zapalila Balkan! Više o tome OVDE.

Izvor: Tanjug

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA