Najnovije

VOJNA VEŽBA "SADEJSTVO 2020" NA PEŠTERU: Vojska Srbije predstavila dronove i migove! (VIDEO)

Republike i vrhovni komandant Vojske Srbije Aleksandar Vučić prisustvuje Združenoj taktičkoj vežbi sa bojevim gađanjem Vojske Srbije "Sadejstvo 2020" danas od 12 časova na Privremenom poligonu "Pešter".

Mig-29 Vojske Srbije. (Foto: vs.rs)

Pored predsednika Vučića, vežbi prisustvuju premjerka Ana Brnabić, ministar odbrane Aleksandar Vulin, ministri Rasim LJajić i Nebojša Stefanovic, načelnik generalštaba Vojske Srbije general Milan Mojsilović, direktor BIA Bratislav Gašić, srpski član Predsedništva BIH Milorad Dodik, predsednica RS Željka Cvijanović, ministar unutrašnjih poslova RS Dragan Lukač,predstavnici stranih vojnih misija i drugi.

Na vežbi "Sadejstvo 2020" učestvuje oko 2.800 pripadnika Vojske Srbije i Ministarstva odbrane, više od 150 borbenih i neborbenih vozila i sistema i oko 40 vazduhoplova.

Među njima je veliki broj modernizovanih sredstava i sredstava iz razvoja odbrambene industrije koja će prvi put zajedno dejstvovati na jednoj ovakvoj vežbi.

Biće prikazan deo sposobnosti jedinica Vojske Srbije, Ratnog vazduhoplovstva i protivvazduhoplovne odbrane sa borbenom grupom iz sastava Kopnene vojske i 72. brigadom za specijalne operacije i 63. padobranskom brigadom.

U skladu sa brojem angažovanih jedinica reč je o jednoj od većih vežbi imajući u vidu i angažovanje novih sredstava kojima je u prethodnom periodu opremljena Vojska Srbije.

Tačno u 12 časova vrhovni komandant Vojske Srbije i predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić dao je dozvolu za početak vojne vežbe.

Vežba se održava po scenariju da je neprijatelj izvršio agresiju i zauzeo jugozapadni deo naše zemlje. Cilj je proterivanje neprijatelja i zaštita stanovništva! 

Predstavljene su i bespilotne letelice koje poseduje Vojska Republike Srbije. Služe za prikupljanje podataka na terenu na taktičnom nivou a dopirnose komadovanju i sprečavanju iznenađenja.

Modernizovani migovi 29 prvi put su, nakon dve decenije, zapucali na Pešteru.

Piloti migova 29 pokazali su svoje umeće i moć tih letelica u borbenim manevrma, dejstvujući po ciljevima na zemlji.

Migovi 29 su tako posle punih 20 godina dejstvovali raketama vazduh-zemlja i pokazali mogućnosti u varijanti zaštite vazdušnog prostora.

Takođe, lovci-bombarderi "orao" dejstvovali su aviobombama po ciljevima na zemlji.

Prethodno su nad Pešterom izviđali raspored neprijatelja bespilotna letelica Ć92A iz Kine, kao i domaći Vrabac i dron.

Helikopteri Mi-35 premijerno su dejstvovali raketama "ataka" i moćnim topovima kalibra 23 milimetara, a ostali vazduhoplovi - "orao", "supergaleb G4", kao i helikopteri, vođenim i nevođenim projektilima.

Robot tenk Mali Miloše je, takođe, bio uključen u borbu i dejstovao po položaju neprijatelja, tokom prikaza oklopno-izviđačke patrole koja je prihvatila borbu.

Mogla videti i paljba "pancira s1" i "pasarsa", raketnih i artiljerijskih sistema koji su dejstvovali su po ciljevima u vazduhu.

Među njima je veliki broj modernizovanih sredstava i sredstava iz razvoja odbrambene industrije koja prvi put zajedno dejstvuju na jednoj ovakvoj vežbi.

Predstavljeni su i specijalni padobranski timovi Specijalne 63 padobranske brigade.

NJihovim prizemljenjem završena je vojna vežba "Sadejstvo 2020".

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Aleksandar Vučić (@buducnostsrbijeav) on

Moskvi dogovoreno primirje u Nagorno-Karabahu! Više o tome OVDE.

Izvor: Večernje Novosti

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA