Najnovije

RUSIJA POSLEDNJI PUT PRUŽA RUKU NEMAČKOJ: Da li se vrata Moskve zatvaraju?

„Ne sećam se da su za proteklih 30 godina rusko-nemački odnosi bili toliko puni konflikata i sukoba kao sada“, rekao je nemački politički analitičar Aleksandar Rar za novine „Vzgljad“. Tako je on prokomentarisao izjavu ruskog Ministarstva spoljnih poslova o nemogućnosti da se vodi „uobičajeni biznis“ sa Parizom i Berlinom.

Merkel i Putin (Foto: RIA Novosti)

Pri tom, Rar je pozvao da se posebno obrati pažnja na poruku predsednika Rusije Vladimira Putina da on, „možda poslednji put, pruža Nemcima ruku s namerom vođenja dijaloga pod uslovima uzajamnog poštovanja. Dakle, vrata još nisu zatvorena, ali se polako zatvaraju“, naglasio je stručnjak.

Komentarišući reakciju nemačkog biznisa na izjavu ruskog Ministarstva spoljnih poslova, Rar je rekao da je „biznis sada u očajanoj situaciji jer je bio spona u diplomatskim odnosima dve zemlje i to u većoj meri od kulturnih ili građanskih pokreta“.

Prema politikologu, „nemački biznis više neće dobijati podršku od nemačkih vlasti“. „Pri tom, nemački biznis nije za to kriv, ostao je u Rusiji i pokušava da se spasi iz situacije u kojoj se našao“, dodao je ekspert.

Ekspert veruje da nemačka kancelarka „treba da shvati da, u svakom slučaju, sa tako velikom i važnom zemljom poput Rusije“ treba da pokuša da vodi ako ne prijateljsku politiku, onda, prema rečima same Merkelove, „politiku suživota“ u zajedničkom evropskom domu.

„Ali ja se ne sećam da su za proteklih 30 godina rusko-nemački odnosi bili toliko puni konflikata i sukoba kao sada“, naglasio je Rar.

U isto vreme, Rar je negirao verziju da je pogoršanje rusko-nemačkih odnosa povezano sa američkim kompromitujućim dokazima o Merkelovoj, iako je istakao da „Amerikanci prisluškuju telefon gospođe Merkel mesecima, ako ne i godinama, – to je činjenica, i sama Merkelova to zna“.

„Politika Merkelove prema Rusiji povezana je sa njenom ličnom biografijom, sa njenim sećanjima, sa mentalitetom i isključujem mogućnost da njenu politiku kontrolišu Amerikanci“, zaključio je ekspert.

Kako NATO ostavlja Srbiju na ledini, pročitajte OVDE.

Izvor: Balkanrus/Vzgljad

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA