Najnovije

SNS DIŽE SPOMENIK DŽELATIMA SRBA U NOVOM SADU: Na spisku ''nevinih'' i najsvirepiji među njima

Podizanje spomenika žrtvama ubijenim posle Drugog svetskog rata u Novom Sadu izaziva oštre reakcije kod građana.

Novi Sad (Foto: Pixabay)

„Srpska radikalna stranka zahteva od naprednjačke vlasti u gradu da odustane od sramne ideje da se u Novom Sadu podigne spomenik, navodno, nevinim žrtvama, koje su pogubljene posle oslobođenja Novog Sada 1944. i 1945. godine. Ovom odlukom se na krajnje perfidan način vrši revizija istorijskih činjenica i od osvedočenih i osuđenih krvnika i dželata, u vreme okupacije Novog Sada za vreme Drugog svetskog rata, prave žrtve. Srpska radikalna stranka je mišljenja da skandalozna odluka, da se pod nevine žrtve podvuku saradnici okupatora i pripadnici nacističke okupatorske vojske, predstavlja ruganje sa antifašističkom i slobodarskom tradicijom Novog Sada i izrugivanje sa hiljadama Srba, Jevreja i Roma, koji su na najmonstruozniji način likvidirani u zloglasnoj novosadskoj Raciji, januara 1942. godine.“ – izjavio je na današnjoj konferenciji za medije Đurađ Jakšić, predsednik Odborničke grupe „Dr Vojislav Šešelj – Srpska radikalna stranka“ u Skupštini Grada Novog Sada.

Jakšić je rekao da je ovo poslednji momenat da se spreči nesvakidašnji skandal, jer je Grad izdvojio preko 1,5 miliona dinara za izradu ovog spomenika, kao i da danas ističe tender za odabir autora i izvođača radova.

„Ovom skandalu se mora stati na put svim raspoloživim sredstvima. Nema sumnje da je i nakon oslobođenja Novog Sada bilo nevinih žrtava, u prvom redu onih kojima je suđeno po ideološkom osnovu i koji su bili pripadnici krupnog kapitala. Međutim, saradnike okupatora, niže i više oficire nacističke mađarske vojske, one koji su vršili likvidacije za vreme okupacije svrstavati u nevine žrtve je prekrajanje istorije i skandal kakav Novi Sad ne pamti. Sramna odluka o podizanju spomenika „nevinim“ saradnicima okupatora i osuđenim ratnim zločincima predstavlja skandal bez presedana i apsolutno je u suprotnosti sa Zakonom o ratnim memorijalima, koji je stupio na snagu sredinom 2018. godine. U pitanju je opasna podvala i podmukla provokacija, poput spomen obeležja zloglasnom Aćif Efendiji u Novom Pazaru i spomenika Jovanu Damjaniću u Adi.“ – istakao je Jakšić.

Srpski radikali ističu da se, na dostavljenom spisku „nevinih“ žrtava mahom kriju imena saradnika okupatora, pripadnika nacističke mađarske vojske i ustaše, koji su činili egzekucije nevinog stanovništva za vreme okupacije.

„Na spisku „nevinih“ žrtava je i ime Janoša Tota, koji je sa još trojicom mađarskih honveda brutalno likvidirao petoricu braće Jovandića, pred očima njihove majke Jelene. Stradanje braće Jovandić i patnja njihove majke je jedan od simbola stradanja u novosadskoj Raciji. Novi Sad ne sme da dozvoli reviziju nepobitnih istorijskih činjenica, čiji je krajnji cilj da se od dželata napravi žrtva. Srpska radikalna stranka zahteva od naprednjačke vlasti u gradu da momentalno obustavi postupak izgradnje ovog spomenika, jer je to jedini način da sprečimo prekrajanje istorije i sačuvamo obraz, slobodarskoj i antifašističkoj tradiciji Novog Sada.“ – zaključio je Đurađ Jakšić.

Da li će doći do ponovnog zatvaranja škola, saznajte OVDE.

Izvor: Pravda

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA