Najnovije

Da li NATO odlučuje ko će u novu vlast Crne Gore?

Iza stavova alijanse o obaveštajnim službama pokušavaju da se sakriju pojedinci iz zemlje, smatraju Mandić i Medojević.

NATO (Foto: Jutjub)

Oni su se tako osvrnuli na reči generalnog sekretara alijanse Jensa Stoltenberga da NATO ima standarde i procedure koji osiguravaju da svi oni koji rade s poverljivim podacima moraju da zadovolje standarde tog saveza, te da je to urađeno na siguran i pouzdan način i u Crnoj Gori, kao njegovoj članici.

Za pojedine crnogorske političare to znači da NATO određuje ko će biti na čelu obaveštajnih službi u Crnoj Gori. Ta imenovanja su pitanje oko kojeg je izbio spor među strankama od kojih se očekuje da će činiti novu vladu. Dritan Abazović, lider koalicije Crno na belo, protiv je toga da lideri DF-a predvode crnogorske obaveštajce. NJegov komentar na reči Stoltenberga „Politika” nije uspela da dobije, mada smo pitanje poslali dvaput.

„Ovde je narod glasao za državljane Crne Gore koji treba da ih predstavljaju i u njihovo ime sastave novu vladu. Niko nije glasao za bilo kog stranca iz NATO-a pa, prema tome, nema potrebe da se ovdašnji političari ponašaju drugačije od političara u drugim demokratskim državama. A tamo njihove vlade ne sastavlja niko sa strane, niti sme o tome da pomisli, a ne da javno govori. Nekima ta priča o navodnim ’zahtevima’ NATO-a kad je reč o sastavu buduće vlasti služi za nastavak antisrpske politike koju su i ranije praktikovali. Srpski političari iz Crne Gore na te podmetačine i ucene ne pristaju”, poručio je Mandić.

On dodaje da su „najobičnije izmišljotine da neko drsko i bezobrazno sa strane sastavlja Vladu Crne Gore”.

„Ako je tako, onda bi to trebalo neko i javno da kaže. Da li ima želje i ambicije nekih ovdašnjih krugova da dokazane srpske političare uklone iz politike – ima. I to nije nikakva tajna, jer su ti isti krugovi prethodnih godina uložili mnogo truda, novca i energije da bi to učinili”, ocenjuje Mandić.

Da, kad je reč o obaveštajnim službama i novoj vladi, pojedinci pokušavaju da se sakriju iza stavova alijanse, uveren je i Nebojša Medojević, lider Pokreta za promene, jednog od članova Demokratskog fronta.

„NATO ne odlučuje o tome ko će biti zadužen za bezbednosni sektor. NATO samo zanima da nova vlada nastavi da ispunjava svoje obaveze iz ugovora. Bezbednost komunikacije, zaštita podataka i kontraobaveštajna zaštita od curenja podataka prema drugim državama koje nisu u alijansi. To su obaveze koje su iste prema svim članicama NATO-a. To je jasno poručio i Stoltenberg”, ocenjuje Medojević.

Dodaje da je „nova vlast to prihvatila sporazumom koji je potpisao i nosilac naše liste Zdravko Krivokapić”.

„Bez obzira na to što nisam konsultovan o tome, meni je to prihvatljivo jer je reč o programskim principima Pokreta za promene. Priče o stranom mešanju su najobičniji spinovi naše konkurencije koja hoće da eliminiše najjaču političku organizaciju – DF. Ideja da se formiranje vlade iskoristi da se delovi crkve i vlasnici ’Vijesti’ obračunaju sa DF nije samo nepoštena, već i opasna po demokratiju i reforme”, rekao je Medojević.

Kako je ombudsman stao na stranu vladike Joanikija, pogledajte OVDE.

Izvor: Politika

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA