Najnovije

POTPREDSEDNIK REPUBLIKE SRPSKE NAPAO SRBIJU I SRPSKU: ''Obrazovna agresija'' na BiH

Potpredsednik Republike Srpske Ramiz Salkić juče je izvršio još jedan verbalni napad na Srpsku i Srbiju, ponavljajući svoje ranije optužbe da se usklađivanjem nastavnih planova i programa vrši “obrazovna agresija” na BiH.

Ramiz Salkić (Foto: Jutjub)

Salkić je pre godinu dana, odnosno 14. oktobra prošle godine izdao saopštenje u kojem je “upozorio da planirano usklađivanje nastavnih planova i programa RS i Srbije, predstavlja kršenje Okvirnog zakona o osnovnom i srednjem obrazovanju BiH i obrazovnu agresiju na našu zemlju”.

Identične optužbe ponovio je juče kada je za sarajevske medije izjavio da bi “prema najavljenoj sinhronizaciji nastavnih planova i programa bošnjačka deca trebalo da uče da su RS i Srbija dve bratske države, što je obrazovna agresija na BiH”.

Dekan banjalučkog Fakulteta političkih nauka i poslanik SNSD-a u Narodnoj skupštini RS Ranka Perić Romić kaže da se sami pojmovi obrazovanje i agresija naprosto ne mogu dovoditi u vezu, jer je to potpuno neprirodno.

- Nije mi jasno kako neko može da sklopi u glavi pojam “obrazovna agresija”. Pojam agresija se ne može koristiti u tom kontekstu, jer obrazovanje to jednostavno ne trpi. Nažalost, znamo da nije prvi put da Ramiz Salkić daje slične izjave s ciljem promocije interesa stranke kojoj pripada - kaže Perić Romić.

Ona dodaje da identitet srpskog naroda počiva na jeziku i na tom polju je važno usaglašavanje nastavnih programa Srpske i Srbije, ističući da srpski narod s obe strane Drine deli istu istoriju, koju uporno prekrajaju oni koji koriste termin agresija.

- Oni taj termin koriste kada god spomenu srpski narod, pa čak i kada govore o obrazovnom sistemu. Time u stvari daju obrazloženje zašto nam je neprihvatljiv obrazovni sistem na kojem oni insistiraju - kaže Perić Romić.

NJeno mišljenje deli i bivša ministarka prosvete i kulture RS i spoljni član skupštinskog Odbora za obrazovanje, nauku, kulturu i informisanje Snježana Božić, koja kaže da prvi put čuje za sintagmu “obrazovna agresija”.

- I taj okvirni zakon o osnovnom i srednjem obrazovanju BiH koji spominje Salkić je, kao što mu i sam naziv kaže, jedan okvirni zakon, a mi u Srpskoj, kao i oni u FBiH, imamo svoje zakone i pozivanje na kršenje tog akta je praktično nemoguće. U suštini, sigurna sam da je sve to što govori u svrhu predizborne kampanje - kaže Božićeva.

Narodni poslanik i član skupštinskog Odbora za obrazovanje, nauku, kulturu i informisanje Danijel Jošić kaže da Ramiz Salkić svojim izjavama najmanje doprinosi dobrosusedskim odnosima BiH i Srbije.

- Očigledno da Salkić, koji je i funkcioner SDA, podizanjem tenzija kreće u kampanju za novembarske lokalne izbore. To od njega ne iznenađuje, pogotovo ako se zna da se ranije nije libio da zbog sitnih političkih poena zloupotrebljava i đake u osnovnoj školi - kaže Jošić.

Ćirilica

Ramiz Salkić je polovinom avgusta ove godine uzburkao javnost u Srpskoj kada je saopštio zaključke famoznog Saveta potpredsednika RS koji je formiran u oktobru prošle godine i čine ga 44 člana, uglavnom funkcionera SDA. Usvojenim zaključcima, između ostalog, traži se izjednačavanje nadležnosti Doma naroda FBiH i Vijeća naroda RS, kao i nadležnosti predsednika i potpredsednika u Srpskoj i FBiH, a jedan od nebuloznih zaključaka je onaj u kojem se navodi da je “ćirilica deo pisanog nasljeđa bosanskog jezika”.

Da li Beograd ima pravo da izađe iz Briselskog sporazuma, saznajte OVDE.

Izvor: Glas Srpske

 

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA