Najnovije

SRBIJA ULAZI U "CRVENU ZONU": "Uskoro nas očekuje više od 300 zaraženih dnevno!"

Ukoliko u ovom trećem talasu, koji je počeo, korona krivu razvučemo što duže sa nižim brojem obolelih, pik ovog udara mogli bismo da imamo tek u decembru, kaže profesor dr Branislav Tiodorović, epidemiolog i član Kriznog štaba za borbu protiv kovida 19.

Korona virus u Srbiji. (Foto: Jutjub)

Za povećanje broja obolelih na dnevnom nivou, koje se beleži poslednjih par dana, on kaže da je blagi rast, i nada se da će postepen rast trajati sve do poslednjeg najhladnijeg meseca u godini. Tome bi trebalo da doprinesu i najavljene visoke temperature naredne sedmice.

- Sad u oktobru ćemo imati ovo povećanje. Smatram da biti blago u odnosu na ono što moće da se desi u novembru i decembru. Ipak su to hladni i vlažni meseci što odgovara virusu. Ovaj treći talas je poranio, trebalo je da počne u novembru, ali nije samo kod nas, nego i u Evropi. Vidite da su počeli da uvode nove teže mere, zatvaranja, neki čak i policijski čas. Prema tome, treba očekivati da ćemo imati do kraja novembra postepeni rast, ako je narod shvatio ozbiljnost situacije kako kod nas tako i oko nas, a ja se još nadam da velika većina jeste - objašnjava prof. dr Tiodorović.

Prema njegovim rečima, Srbija bi trebalo sporije da napreduje ka piku trećeg talasa.

- To bi značilo da bismo pik imali krajem godine, što se poklapa sa slavama. Ja sam za to da se slavi, ali da svako gleda da se poštuju mere, da se slavi sa manjim brojem ljudi, a mišljenja sam da će veliki broj ljudi da slavi u okviru porodice. Ako sve tako bude, onda će nam se sporije podizati brojevi obolelih, pa bi pik mogao da dođe u decembru.  Na taj način imamo vremena da se stanovništvo ali i  zdravstveni sistem pripremi. To je situacija kao u prvom talasu, kada smo gledali da kriva bude što duža ali na nižem delu, odnosno da bude što razvučenija - kaže on.

Dodaje i kakav bi onda u tom slučaju bio taj najveći udar trećeg talasa.

- Ako razvučemo krivu i tek u decembru imamo pik, to automatski znači i lakšu situaciju i lakši talas po snazi, a prema tome i niži pik - rekao je prof. dr Tiodorović i istakao da je dobro što se masovno narod vakciniše protiv virusa gripa.

Šešelj pobesneo na konferenciji u centrali SRS! Više o tome OVDE.

Izvor: Telegraf

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA