Najnovije

TURSKA ISPALILA RAKETE S-400: I to na dan posete Zelenskog(VIDEO)

U turskom regionu Sinop, na obali Crnog mora, danas, 16. oktobra, izvršena su prva lansiranja raketa u okviru ispitivanja protivavionskog raketnog sistema velikog i srednjeg dometa S-400 nabavljenog u Rusiji.

S-400 (Foto: Jutjub)

Očevici su objavili snimke uspešnih testova. Napominje se da su sve tri ispaljene rakete pogodile svoje ciljeve.

U međuvremenu su u Ukrajini primetili da su se prva lansiranja raketa ruskog sistema dogodila na dan posete ukrajinskog predsednika Vladimira Zelenskog Turskoj, tokom koje je trebalo da se sastane sa Redžepom Erdoganom.

Podsetimo, isporuka komponenata sistema S-400 Trijumf za Tursku od strane Rusije počela je 12. jula 2019. godine. Pre ovoga, pregovori o potpisivanju ugovora vođeni su od 2016. godine. U leto 2017. objavljeno je da je ugovor potpisan. Sve vreme SAD su pretile Turskoj da će otkazati ugovor o isporuci najnovijih lovaca, pozivajući se na činjenicu da se avioni NATO-a ne mogu kombinovati sa ruskim sistemima PVO. Zauzvrat, turskim vlastima su ponuđeni američki protivraketni sistemi Patriot.

Pošto Turska nije odustala od dogovora sa Rusijom, Sjedinjene Države su odlučile da smanje isporuku lovaca F-35 Turskoj i zaustave svoje učešće u proizvodnji ove tehnologije.

Turski piloti su povučeni iz letačke obuke.

Kako je Ukrajina napala Jermeniju iza leđa, saznajte OVDE.

Izvor: Pravda

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA