Najnovije

Hrvati upoređuju svoju vlast sa Milošem Obrenovićem!

Hrvatski kolumnista Mile Prpa osvrnuo se na događaj koji je poslednjih dana glavna tema u tamošnjim ali i domaćim medijima i javnosti, kada je Danijel Bezuk 22-godišnji mladić pucao na Markovom trgu u Zagrebu, pri tom ranio jednog policajaca, a onda izvršio samoubistvo. Ovaj događaj bio je povod za tekst o odnosu sadašnje hrvatske vlasti i naroda, a Prpa je kao prikladan primer dao priču o srpskom Knezu Milošu.

Miloš Obrenović (Foto: Jutjub)

Događaj na Markovom trgu, je višeslojan, i za sobom će povući istinski istorijske posledice Vlada opet greši zbog straha - od Griča pravi utvrđenje, to je pogrešno, to nikoga neće zaštititi, pa če biti će još veći razlog da se nešto slično ponovi, ali ovoga puta možda i po celoj Hrvatskoj. Utvrđenja su nekad u srednjem veku i za vreme agresije Turaka, nešto značile, danas je obrnuto.

Ograda nije rešenje, već rešenje treba tražiti u uzrocima koji su do toga doveli. Hrvatska je u predrevolucionarnom stanju,(kao i celi Zapadni Balkan) hteli mi to da prihvatimo ili ne, nezamislivo je velika mržnja prema vlasti i institucijama države. Narod je gladan, živi u beznađu, u velikoj depresiji, a socijalna razlika daleko je veća nego što je to bilo za vreme dahija. Narod živi u bedi, u dugovima, u  strahu od beskućništva. Narod više ne veruje u državne institucije, čak ne veruje više ni crkvi, jedino kome još veruje to je hrvatska vojska. Ograda samo pokazuje da osećaju strah od naroda.

Vlast se ponaša poput francuskog kralja Luja XVI i njegove kraljice Marije Antoanete. Kao da su oni sami na svetu, i da im niko ništa ne može.

Opet se vraćam na srpskog Kneza Miloša, kome se pridružila jedna skupina intelektualaca i rekli su mu da Srbija treba da postane moderna evropska država, a on pitao šta treba da uradi da se tako nešto i dogodi na šta su mu odgovorili  da treba da napravi novi Ustav. Odgovorio im je nema problema napišite Ustav, i kad su to završili ponosno su dojurili do Knjaza, koji je inače bio nepismen, da mu ga pročitaju, a u Ustav su ugradili parlamenat i mnoštvo drugih demokratskih instituta i prava. Knez im reče da je to vrlo dobro napravljeno, za svaku pohvalu, ali im reče da nedostaje jedna odredba na kraju teksta, a to je – Bez obzira na sve prethodno o svemu i dalje odlučuje Knez Miloš.

To je model hrvatske vlasti, hteli mi to da priznamo ili ne. Ono što je jednom rekao Lenjin – ako nešto ne štima u državi i vlasti, narod se ne može smeniti. I tačka - napisao je Prpa.

 Priča o Knezu Milošu

Na primeru poznate priče o srpskom Knezu Milošu, Prpa je izneo svoje viđenje o sličnostima između njega i hrvatske političke scene.

Srpski Knez Miloš, bio je vrlo mudar čovek. O njemu se priča mnogo legendi, a jedna mi se posebno dopala - poslao je svoje doušnike da uđu među narod i zabeleže šta narod priča o njemu. Kada ih je pozvao kod sebe, rekli su šta narod priča, šali se na račun Kneza. Tada im je rekao - steži još jače!

Na drugom zadatku vezanu za istu stvar, pita ih što narod misli o meni, a oni su mu odgovorili da većina naroda gunđa protiv njega. On im odgovori - steži još jače.

Treći put kad su mu stigli doušnici, upita ih - što narod misli o meni, doušnici odgovore Knezu - narod ćuti ko zaklan. Na to Knez naredi - hitno popuštaj. Kad narod ćuti to je najopasnije.

Pročitajte OVDE šta su Šiptari uradili!

Izvor: Telegraf

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA