Najnovije

DRAMATIČNO UPOZORENJE EPIDEMIOLOGA! Kon: Ako nećete maske, zaključaćemo Beograd!

Epidemiolog i član kriznog štaba dr Predrag Kon juče nije krio koliko je rezigniran svojevrsnim bojkotom obaveze nošenja maski, ali, kako je rekao, i pokušajima politizacije situacije s koronom. On je, gostujući na TV Prva, poručio i da ne očekujemo tako brzo masovnu vakcinaciju.

Predrag Kon (Foto: Vlada Srbije)

- Gledajući šta se zbiva u Hrvatskoj, jednostavno gledamo i vidimo ono što nas očekuje. Činjenica je da smo nekako anestezirani, da, jednostavno, ne shvatamo da je pretnja i dalje se nekako priča da je stabilno. Kako stabilno, mi se nalazimo u krajnje nesigurnoj situaciji, Beograd je već u nepovoljnoj, ajde da kažemo da će u sledećoj nedelji ući u nepovoljnu, možda će do kraja ove nedelje već biti u vanrednoj situaciji. Evo i medicinski deo kriznog štaba mi je dao podršku da izrazim čak i neki protest ili veliku zabrinutost zbog potpunog nepoštovanja mera. Kad kažem potpunog, to je da oko 50, 60 odsto poštuje mere kad govorimo o maskama - objasnio je Kon zašto je ljut.

Kako se sprovodi

Na pitanje voditeljke da li je sasvim realno da scenario kakav vidimo u Hrvatskoj imamo za nedelju ili dve kod nas doktor je odgovorio potvrdno:

- Sa ovim ponašanjem to je potpuno sigurno. Vi vidite ovde, jednostavno, bojkot mera i sve se politizuje. Mi u medicinskom delu štaba ne da smo zabrinuti nego smo očajni jer vidimo da se ne prati ono što je potrebno, a istovremeno neko poteže teme vezane za brojke, potpuno ne razumevajući o čemu se radi. Mada, među njima ima i onih koji sasvim sigurno razumeju i, umesto da objasne, oni se bave teorijama zavere.

Kon je odgovorio i na pitanje zašto maske nisu obavezne na otvorenom.

- Jedino objašnjenje je da to nije sprovodivo, mi kao medicinski deo kriznog štaba potpuno smo jedinstveni po tom pitanju da treba bude i na otvorenom, a prvenstveno smo govorili o pešačkim zonama. Mi u Srbiji više se plašimo kazni nego smrti, to važi i za građane i za vlast, jednostavno važi za sve. Ako mi nismo u stanju da uvedemo neku meru zbog toga što ne možemo da kaznimo, to zaista nije pitanje za mene.

Virus ne čeka

Voditeljka je pitala Kona i koliko je daleko od toga da kaže da žarišta moraju da se zatvaraju.

- Ovaj virus ne čeka, ovde se mere donose odmah, dakle, već jasno sada poručujem građanstvu i vlasti, svima, ako ne funkcionišu maske, to jest, neće narod da ih koristi, onda moraju da idu u lokdaun, nema između. Kako će to da se sprovodi uopšte me ne interesuje više. Ranije me interesovalo, dok nisam ušao u sve te pravne začkoljice, pravnici treba da sede i objašnjavaju zašto se sve to može ili ne može. Isto to sve važi i za sve te politikante koji se ističu u ovoj situaciji, pa neka me mrzi koliko ko hoće. Jednostavno, nikome ja nisam po volji, ali to nema veze, od početka pričam da je moja jedina partija epidemiologija i neću se maći od toga. Ne zato što sam tvrdoglav ili ovakav i onakav, nego zato što radim svoj posao i ništa drugo ne radim. U ovoj situaciji sada, kada je taj potencijal virusa toliko veliki, mi, osim zatvaranja, nemamo nijednu drugu meru.

Kon je rekao i da ne očekuje brzo masovnu vakcinaciju.

- Nažalost, umesto da se povećava priča o tome, ona se smanjuje. Za vakcine sam ja mislio da će biti krajem godine i početkom sledeće, ali ne prvo masovne vakcinacije, to da bude jasno.

Ne treba zatvarati škole

Doktor Kon poručio je da za sada nema razloga da se potpuno prelazi na onlajn nastavu u školama.

- Nema zašto da se zatvaraju za sada. Ne za sada, napravljen je sistem da ne moraju uopšte da se zatvaraju. Ali, znate kako, ako grupa po grupa odlazi na onlajn nastavu u jednom trenutku postavi se organizaciono pitanje koje nije vezano za epidemiološku situaciju.

Pelemiš traži maske u studiju

Kon je sve vreme u studiju nosio masku.

- Najnovija istraživanja pokazuju da, ako i ja i ti nosimo maske, šansa da se zarazimo smanjuje se sto puta. Ako ja nosim masku, a ti ne nosiš, onda sam ja zaštićen samo 30 odsto. Ja ne smem da se pojavim više nigde bez maske. Profesor Pelemiš je tražio da se i ovde u studiju nose maske i on se jako ljuti kada kolege ne nose maske. Prvi je krenuo sa tim doktor Srđa Janković i neće je skinuti dok ne prođe pandemija rekao je doktor.

Da li će država da uvede zabranu kretanja pročitajte OVDE.

Izvor: Srpski Telegraf

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA