Najnovije

IRAK IZNENADIO NEOČEKIVANOM ODLUKOM: Zapadna država okreće leđa Americi i Britaniji, ulazi u dil sa Bagdadom?!

Irak namerava da kupuje oružje od Francuske. Irački ministar spoljnih poslova Fuad Husein rekao je da će premijer Mustafa Al-Kazemi tražiti od Francuske tokom svoje predstojeće posete Parizu da od njih kupuje oružje. Ministar je rekao da "postoji francuska želja za jačanjem odnosa sa Irakom, kojoj odgovara iračka želja za jačanjem odnosa sa Francuskom".

Iračka vojska (Foto: Jutjub)

Husein je dodao da "postoje ekonomski projekti koji su predloženi i dobili prvobitno odobrenje, tako da francuske kompanije sprovode ove projekte kako bi pomogle Iraku, a to su projekti koji se bave infrastrukturom, uslugama i drugi koji se bave energijom i naftni sektor, pored razgovora o bezbednosnim i vojnim pitanjima".

Treba podsetiti da je Irak u izuzetnim odnosima sa Iranom, Sirijom i Libanom, zbog čega je vlada u Bagdadu često bila na meti kritika od strane arapskih mahom sunitskih monarhija, ali i Izraela i SAD, jer je Bagdad navodno bio deo u formiranju tzv. šiitskog polumeseca, projekta kojim rukovodi Iran, po izjavama koje su dolazile iz Izraela.

Irak se dugo borio protiv ID kog je na kraju porazio pobedom u Mosulu, samim tim se završila dominacija sunitskog entiteta nad Irakom i otpočela dominacija šiitskog faktora sa centrom u Bagdadu, dok je irački severoistok de facto druga država, tj. Irački Kurdistan.

Mnogi bi rekli da je paradoksalno da Francuska kao NATO država i saveznik SAD i Velike Britanije sada ulazi u saradnju sa Irakom oko kupovine oružja, posebno iz jednog važnog razloga:

Prvi, znamo da iračke milicije nastoje da proteraju NATO trupe sa svoje teritorije, posebno britanske i američke snage koje smatraju okupatorskim i glavnim neprijateljima ideji formiranja pan-šiitskog spajanja Libana, Sirije, Iraka i Irana.

Vučić bi da poništi bojkot, Vlada će trajati rekordno kratko. Više o tome čitajte OVDE.

Izvor: Mediji

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA