Najnovije

"Zaduživanje Srbije je zabrinjavajuće, uvući će nas u opasnu spiralu vraćanja duga" (VIDEO)

Predsednik Aleksandar Vučić neće moći da zadrži zemlju u Pranjanima, jer takav poklon javnom funkcioneru postaje javna svojina – rekao je advokat Branko Pavlović, gostujući u emisiji „Reč“ produkcije Helmkast. 

Branko Pavlović (Foto: Helm Kast)

U vezi slanja fotografija za nepoštovanje kovid mera na viber broj, on je otkrio mogu li te fotografije poslate na viber koristiti kao dokaz na sudu, a šta je odgovorio pogledajte na video snimku.

On  se složio sa onima koji smatraju da je Vašingtonski sporazum izjava volje.

- SAD će smatrati veoma ozbiljno preuzete obaveze. To što je potpisano je štetno, ali Vučić je izložio Srbiju velikim pritiscima da se to sprovede. U vezi premeštanja ambasade u Jerusalim, mi slabimo našu poziciju prema državama koje nam žele zlo, jer one će da kažu, „pa ti sam ne poštuješ rezoluciju UN, a tražiš da mi poštujemo tvoju“. 

Pavlović je kazao da je odredba o godinu dana moratorijuma na lobiranje o povlačenju priznanja po prvi put priznanje da Srbija ima to pravo i da će to pravo ponovo imati nakon jedne godine. 

Govoreći o tome što je dug ova vlast duplirala dug sa 13 na 26 milijardi  evra, sa tendencijom daljeg rasta, kazao je da je to zabrinjavajuće. 

- Srbija troši oko milijardu evra godišnje samo da vrati kamate, koje su na istorijskom minimumu. Kada se završi period približno nultih kamatnih stopa centralnih banaka, i onda ćemo imati nova zaduživanja po nepovoljnijim stopama i to će nas u vući u jednu spiralu velikog vraćanja. A ono u šta si investirao ne daje ti priliku da iz tih sredstava vraćaš kredite, i to je vrlo opasno – kazao je Pavlović.

On je rekao da je jedan problem što korupcijom i pljačkanjem se troši mnogo  više novca od kredita. 
- Drugo je što te poslove ionako rade naše firme kao podizvođači, to znači da nam krediti nisu bili ni potrebni. Mogli smo se zadužiti kod NBS u dinarima – tvrdi Pavlović. 

U uređenim društvima, kako je rekao, kazna ne služe za punjenje budžeta, već da se određeno ponašanje ispravi, dok je kod nas to obrnuto. 

Kako je rekao, porezi na imovinu su previsoki i neprihvatljivi. 

- Jer ako ja pare držim kod sebe, nemam poreza. Ako za te pare kupim stan, ti mi naplaćuješ svake godine porez. Zašto? Vi mi tako umanjujete imovinu – primećuje Pavlović. 

Kako je rekao, prodaja Komercijalne banke je neopravdana i rizična objasnivši i zašto. 
- Narodna banka još uvek može da stopira prodaju – kazao je. 

Pavlović je ocenio kao skandalozno kako su ljudi iz vlade napali članicu Saveta za borbu protiv korupcije Jelisavete Vasilić, a šta je rekao o Andreju Vučiću možete da pogledate u emisiji. 

On je rekao da je korupcija sada „zakonita“, jer se sada radi direktnom pogodbom  i ogroman broj ugovora je tajna. 

Pavlović je otkrio tajnu kako je postao na tri meseca direktor Agencije za privatizaciju, ko ga je pozvao, i kako je brzo „zglajznuo“, a po prvi put je otkrio i koliko miliona evra je iznosila „nepristojna ponuda“ koju je tada dobio da kao direkto namešta privatizacije. 

O novom NATO centru u Evropi pročitajte OVDE.

Izvor: Pravda

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA