Najnovije

BROJ UMRLIH JE SAMO DEO: Kako nas je Krizni štab obmanjivao od početka pandemije (VIDEO)

Izlaganje epidemiologa i člana Kriznog štaba dr Predraga Kona o tome da je bilo znatno više umrlih do juna nego što su to pokazali zvanični podaci sa kojima je struka izlazila u javnost, izazvala je veliki potres i mnogobrojne reakcije. No, ukoliko se vratimo unazad i prisetimo se hronološki šta se zbivalo od početka pandemije koronavirusa, možemo zaključiti da podaci o broju umrlih nisu jedina obmana i kontradiktornost u ponašanju članova Kriznog štaba.

Krizni štab (Foto: Vlada Srbije)

Najsmešniji virus u istoriji čovečanstva

Sve je počelo sa, sada već antologijskim stavom pulmologa Branislava Nestorovića, koji je pažnju skrenuo još 26. februara kada u Srbiji zvanično nije bio zabeležen nijedan slučaj kovida-19, izjavom da je reč o "najsmešnijem virusu".

- Ne mogu da verujem da se narod koji je preživeo sankcije, bombardovanje, svakojaka maltretiranja, uplaši najsmešnijeg virusa u istoriji čovečanstva, koji na Fejsbuku postoji - izjavio je Nestorović.

On je poručio ljudima da slobodno idu u šoping u Milano, u trenutku kada je u tom delu Italije prijavljivan sve veću broj zaraženih korona virusom, dok je ukidanje letova i zatvaranje granica nazvao "besmislicom".

Nekoliko nedelja kasnije, Srbija je zatvorila sve granice.

Zamenica direktora Instituta za javno zdravlje Srbije "Batut" dr Kisić Tepavčević je osmog aprila izjavila da stručno mišljenje nikada nije bilo da se radi o "najsmešnijem ili smešnom virusu".

-Ja sebi nikada ne bih dozvolila takav način interpretacije - izjavila je ona gostujući u jednoj emisiji.

Pojava korone zvanično 6. marta... Kisić: Prvi slučaj 1. marta, drugi slučaj 3. marta

Kisić se takođe proslavila i postala poznata javnosti sa dolaskom koronavirusa, a prva njena kontroverzna izjava bile su informacije o pojavljivanju prvog sčučaja korone u našoj zemlji. Korona se navodno zvanično pojavila 6. marta, dan posle raspisivanja parlamentarnih izbora, dok je Kisić kazala da je prva infekcija koronavirusom kod nas izolovana još 1. marta.

- Bio je u pitanju importovani slučaj - ta osoba je izolovana, hospitalizovana i nije se dalje proširilo - rekla je Kisić Tepavčević u emisiji "Oko" na RTS. Doktorka Kisić je u emisiji rekla da je dva dana posle prvog slučaja, dakle 3. marta zabeležen i drugi slučaj korone i da se tu već desila lokalna transmisija.

Kada se zaista pojavio prvi slučaj korone u Srbiji i da li su informacije o tome odlagane kako bi se raspisali izbori, verovatno još dugo nećemo saznati.

Kon 25. maja: Virus oslabio! Kon 26. juna: Narod prihvatio priču da je virus oslabio, a nije

Epidemiolog Predrag Kon, gostujuću u jutarnjem programu Studija B rekao je da je virus oslabio i da se epidemija gasi, kao i da će sve češće biti situacija bez preminulih od kovida 19.

Mesec dana kasnije, nekoliko dana nakon održavanja parlamentarnih izbora Kon kaže da je virus izuzetno zastupljen i da se razmišlja o zatvaranju noćnih klubova i ograničavanju radnog vremena lokala.

- Situacija je takva da mere što pre treba doneti, nego čekati da se još pogorša situacija. Što se tiče priče o slabljenju virusa, narod je prihvatio da je to sada nešto mnogo slabije i da ne treba da se vodi računa o tome, a virus se slabo promenio u smislu sposobnosti da izazve teška oboljenja - kazao je Kon.

Kisić: Izlazak na izbore nije rizičniji od odlaska u prodavnicu

Vrapcima na grani bilo je jasno da su po zamisli državnog vrha sporni izbori morali da se održe 21. juna, pa je tako stvoren utisak i da je situacija oko koronavirusa stabilnija.

Dr Darija Kisić Tepavčević kazala je u danu izbora da izlazak na glasanje nije rizičan od oboljevanja, iako je veliki broj ljudi na takvim mestima evidentna opasnost.

- Odlazak na biračko mesto sa aspekta prevencije kapljičnih infekcija se ne smatra većim rizikom nego bilo koji odlazak u zatvoreni prostor gde boravimo kraće vreme - možda je najbolji primer odlazak u prodavnice.

Već dan nakon izbora, međutim, broj novozaraženih počeo je rapidno da raste, da bi u nekom momentu dostizao i po 300-400 novoobolelih od virusa kovid-19.

Kon u martu: Ne treba zatvarati škole; Kon u septembru: Đaci su super prenosioci virusa

- Treba obrazložiti zašto je struka ostala na stavu da je zatvaranje školskih i predškolskih ustanova kontraproduktivno u ovom trenutku. Jednostavno, nemamo situaciju porasta respiratornih infekcija u školskim kolektivima. To je pokazatelj da nema prenošenja. Takođe, svi oni podaci koji su dobijeni od kolega iz Kine koji su sve ovo preživeli govore da deca praktično da i ne obolevaju, a ono što je najkarakterističnije je da imaju infekcije, ali da nisu prenosivi - naveo je Kon kada je prvi put bilo reči o zatvaranju škola.

- Škole su mesto najvećeg rizika za prenošenje virusa - kazao je Kon krajem septembra, dodavši da su "super prenosioci" virusa srednjoškolci i studenti.

Osuđena Vučićeva bivša žena Ksenija i Željko Mitrović. Više o tome čitajte OVDE.

Izvor: Direktno

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA