Najnovije

Krizni štab odgovorio na pitanja da li su skrivani podaci o broju preminulih u Srbiji!

Na konferenciji za novinare kriznog štaba, dr Predrag Kon izjavio je da nikada ništa nije prikrivano od podataka.

Predrag Kon. (Foto: Jutjub)

- Bitno je naglasiti da nikada ništa nije prikrivano od podataka. Ovo su podaci Batuta i oni su jedini relevantni – rekao je dr Kon kao odgovor na pitanje novinara o reviziji smrtnosti.

- Za reviziju smo obećali i do sada se nije radila, obećali smo, mi ćemo je uraditi, radi se kad imate mirnu situaciju, potrebno je vreme da se uradi kako treba. Da li je tema broj pozitivnih danas, da li su protivepidemijske mere u Srbiji tema, nisu. Da li je tema funkcionisanje zdravstvenog sistema, da li je učinak lekara tema, nisu više teme jer smo ih rešili - dodao je ministar zdravlja Zlatibor Lončar.

Prema rečima dr Kona potrebno je raditi revizije da bismo znali kompletnu istinu.

- Ništa što sam ja rekao ne protivreči onome što je rekao ministar. Radi se o proceni, ne o nečemu što je potpuno pouzdano. Jedno od mogućih objašnjenja je da lekari nisu prijavljivali smrtne slučajeve. Vrlo je moguće da je bilo znatno više smrti. Radi se o dva broja, 345 i 118, koji je redovno prijavljen, ja sam tada rekao da je to trostruko veći broj, bolje da nisam, jer jednostavno to izaziva neko potpuno neverovatno reagovanje. Ni u kom slučaju ne može da se tvrdi ni da se primenjuje na celu Srbiju, nešto što je samo procena. S druge strane, to je važno da ukaže da je potrebno raditi reviziju, da bismo znali kompletnu istinu - dodao je Kon.

Kon je rekao da je procenu izneo na osnovu mortalitetne statistike što znači da je upoređivao broj smrtnih slučajeva u periodu od marta do juna sa, kako kaže, "ukupnom smrtnošću ranije".

- Tu se javlja taj broj koji je veći od onoga što je u aktuelnoj situaciji i realnom vremenu. Taj broj se razlikuje, to znači da je vrlo moguće da je bilo znatno više smrti - rekao je Kon.

Kon je kazao da je informatički sistem pominjao u kontekstu toga da u ovom trenutku od njega mnogo toga zavisi zbog čega je, kako kaže, važno da informacioni sistemi budu uključeni u prikupljanje podataka.

Na konstataciju da je rekao da lekari nisu prijavljivali smrtne slučajeve, Kon je kazao da je to jedno od mogućih objašnjenja i da je zato potrebna revizija.

Janković: Revizija posle epidemije

Dr Srđa Janković navodi da je naučnim istraživanjima nađeno da je broj obolelih i preminulih u svetu bio veći.

- To nije neočekivano. Neke stvari se ne mogu utvrditi na dnevnom nivou, već periodično. Revizija je nešto što može da bude rađeno posle epidemije - istakao je dr Janković.

On je istakao da se podaci mogu razlikovati zbog načina na koji su prikupljani.

Krizni štab nije nikad saopštio drugačije podatke nego što su bili u informacionom sistemu, rekao je ministar zdravlja Zlatibor Lončar, odgovarajući na pitanja novinara.

U poslednja 24 sata preminula jedna osoba

U Srbiji je korona virusom u poslednjih 24 sata zaraženo još 73 osobe, a istovremeno je preminula jedna osoba.

Testirano je 6.661 osoba, od kojih je 1.10 odsto pozitivno na kovid 19.

Na respiratoru se nalazi 23 pacijenata.

Vučiću počela školska godina, ima i raspored časova! Više o tome OVDE.

Izvor: Telegraf

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA