Najnovije

''BUDIMO SPREMNI NA NAJGORE'': Šef Pentagona poslao poruku saveznicima

SAD i saveznici moraju se agresivno takmičiti s Rusijom u svim delovima sveta i pripremiti se za najgore, rekao je u utorak šef Pentagona Mark Esper.

Američki vojnik (Foto: US Air Force)

"Budući da je ovo takmičenje svetskih sila, ono ima globalni karakter. Vidimo kako Rusija i Kina deluju u Americi, Africi, na Bliskom Istoku, na Arktiku i Antarktiku. Moramo se takmičiti, moramo se takmičiti agresivno. Svi smo zajedno. A ako ograničavanje neće uspeti, onda moramo biti spremni na najgore “, rekao je Esper tokom govora u Atlantskom savetu.

Prema njegovim rečima, niko nije očekivao da će posle raspada Sovjetskog Saveza morati ponovo da se obračunaju sa Rusijom koja se ponovo rađa.

Istovremeno, Esper je primetio da je neophodno održavati komunikacione linije sa Rusijom i Kinom kako bi se izbegle greške ili nesporazumi.

"Ne težimo da uđemo u sukob ni sa jednom od ovih zemalja. Ne težimo ograničavanju Kine. Želimo da ovo bude miran uspon, u okviru međunarodnih pravila, međunarodnog poretka, normi koje su nam koristile decenijama. I sada obe države krše pravila i mi moramo izaći i braniti ovaj sistem ", rekao je Esper.

Prema njegovim rečima, potrebno je tražiti područja interakcije i raditi sa Rusijom i Kinom.

"Gde se možemo takmičiti i ako je potrebno odupreti? Ovo je samo svet u kojem živimo i moramo biti spremni na najgore. A biti spremni na najgore znači jačanje naših saveznika, stvaranje partnera, jačanje naših sposobnosti ulaganjem u kolektiv bezbednost “, - dodao je ministar odbrane.

Nove snimke iz Nagorno-Karabaha pogledajte OVDE.

Izvor: Pravda

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA