Najnovije

PRAVE ZVERI: Ko je tajno došao da se bori u Nagorno-Karabahu? (VIDEO)

Al-Hamza ima široku mrežu kampova za obuku, opremljenih najsavremenijom tehnologijom. Komandni kadar se obučava u dve punopravne akademije. Materijalna podrška je takođe na najvišem nivou - prošle godine su najavili pokretanje proizvodnje sopstvenih oklopnih automobila u Idlibu. Čak i istomišljenici u SNA smatraju ih „gadovima“ sposobnim za bilo kakvo zločinstvo nad civilnim stanovništvom.

Karabah (Foto: RIA Novosti)

Piše: Aleksandar Koc, ratni reporter

Fanatični, do zuba naoružani, motivisani i pripremljeni - činjenicu da sirijski militanti učestvuju u novom ratu u Karabahu potvrdilo je nekoliko visokih izvora. Kako je nedavno objavio američki Wall Street Journal, ekstremisti se bacaju u zonu sukoba u grupama od stotinak ljudi. Dobro su plaćeni,

Arapi na video snimcima

Prema rečima šefa ruske spoljno-obaveštajne službe Sergeja Nariškina, hiljade ekstremista deluju u Nagorno-Karabahu. Reč je o militantima međunarodnih terorističkih organizacija „DŽabhat al-Nusra“, „Firkat Hamza“ *, „Sultan Murad“, * kao i nekoliko kurdskih grupa.

Ranije je francuski predsednik Emmanuel Makron rekao da je 300 radikalnih islamista prebačeno iz Sirije u Baku preko turskog Gaziantepa. Azerbejdžanski predsednik Ilham Alijev zatražio je izvinjenje od Francuske, ističući da njegova vojska ne koristi usluge plaćenika. Ali brojni video zapisi na internetu govore suprotno.

Azerbejdžanska vojska ne objavljuje video zapise sa svojih položaja, ali sirijski militanti nisu stidljivi. Na primer, autor jednog od video zapisa prolazi zemljinim nasipom pored leševa jermenskih vojnika i naziva ih „svinjama“ na čistom arapskom, prošarano komentarima uz uzvike „Alahu Akbar!“ U drugom video zapisu, grupa militanata obučena u neusklađenu kamuflažu puca iz ličnog malokalibarskog oružja i mitraljeza velikog kalibra ugrađenog u zadnji deo kamioneta. Gantraki su omiljeno oružje sirijskih terorista. Nema sumnje u njihovu nacionalnost i jasno čujne naredbe na arapskom jeziku.

„U Nagorno-Karabahu je aktivno do pet hiljada militanata“, rekao je Abas DŽuma, međunarodni novinar i stručnjak za Bliski Istok za RIA Novosti, „Uglavnom iz takozvane Sirijske nacionalne armije sa sedištem u Idlibu. Divizija '’Al Hamza'’ je u SNA. Militanti ove bande pojavili su se u prvom pouzdanom video snimku koji dokazuje njihovo učešće u sukobu u Karabahu. Tamo su direktno naznačili pripadnost grupi i pozvali svoje „kolege“ da požure u Azerbejdžan. Stručnjaci su utvrdili geolokaciju pucnjave - azerbejdžanski grad Horadiz “.

Stručnjak je siguran da su militanti Al-Hamze u Nagorno-Karabah stigli iz Libije, gde su se na strani Prelazne vlade, uz podršku Turske, borili protiv vojske maršala Halife Haftara. U Azerbejdžan su ih prebacili turski transportni avioni. Do mesta borbi dolazili su automobilima. Prema navodima jermenske strane, oko dve hiljade militanata je direktno uključeno u bitke. Jerevan i Stepanakert objašnjavaju odsustvo tela mrtvih ekstremista činjenicom da ekstremisti brzo izvode svoje mrtve i ranjene sa bojnog polja. Prošle nedelje je TV kanal Al-Arabija, pozivajući se na Sirijsku opservatoriju za ljudska prava, izvestio da je u Nagorno-Karabahu ubijeno stotinak „zalutalih“ plaćenika.

Elita terorista

Divizija Al-Hamza smatra se jednom od najspremnijih grupa za borbu u SNA. NJeni militanti neprekidno se bore od 2013. Od svog formiranja, grupa uživa aktivnu finansijsku i materijalnu podršku Sjedinjenih Država i Turske, posebno u arsenalima Al Hamze u Sirija ima puno američkih protivtenkovskih raketnih sistema BGN-71 TOW. Vođa grupe je turski obaveštajac MIT Seif Abu Bakr, koji je dugi niz godina bio tajni agent Ankare u ID.

Turska je aktivno koristila usluge Al-Hamze i drugih grupa SNA u Siriji. Tokom operacije Štit Eufrata u avgustu 2016. godine, militanti „divizije“ među prvima su ušli u DŽerabulus i Karkamiš na severu zemlje. Ekstremisti, napredujući u uniformnim borbenim formacijama sa turskom vojskom i koristeći njenu vazdušnu i artiljerijsku podršku, pokazali su krajnju okrutnost prema lokalnom kurdskom stanovništvu. 2018. godine Al-Hamza je učestvovala u turskoj invaziji na Afrin u okviru operacije Maslinova grančica, a 2019-2020 aktivno je podržavao kustose iz Ankare tokom ofanzive na Idlib.

Al-Hamza ima široku mrežu kampova za obuku, opremljenih najsavremenijom tehnologijom. Komandni kadar se obučava u dve punopravne akademije. Materijalna podrška je takođe na najvišem nivou - prošle godine su najavili pokretanje proizvodnje sopstvenih oklopnih automobila u Idlibu. Čak i istomišljenici u SNA smatraju ih „gadovima“ sposobnim za bilo kakvo zločinstvo nad civilnim stanovništvom.

Topovsko meso

„Ova grupa je jedna od najratobornijih u SNA", naglašava Abas DŽuma. „Za„ misiju Karabaha "odabrali su militante sa velikim iskustvom. Karabah im je privlačniji od Sirije ili Libije: plaćaju više i uslovi nisu tako teški. rat kao „plaćeno odsustvo.“ Militanti SNA uopšte i posebno Al-Hamza dobro su naoružani, opremljeni i obučeni od turskih instruktora “.

Stručnjak priznaje da Azerbejdžan ima brojčanu i tehnološku prednost u odnosu na Nagorno-Karabah i Jermeniju. Zapravo, ovo je karta na koju Baku igra kada negira saradnju sa militantima: „Zašto su nam potrebni plaćenici ako imamo svoju dobru vojsku?“ Međutim, Sirijci imaju puno borbenog iskustva. Oni su u prvom planu, rešavaju najteže probleme, rade prljave poslove. Zapravo su topovsko meso, što nije šteta. Za stanovništvo smrt "zalutalih" militanata koji nemaju nikakve veze sa Azerbejdžanom ne znači ništa, za razliku od kovčega sa vojnicima regularne vojske.

Međutim, za ove okorele nasilnike rat u Nagorno-Karabahu nije bio lagana šetnja. Kako je objavio Yhe Wall Street Journal, pozivajući se na vlastite izvore, gubici među sirijskim militantima vrlo brzo rastu i oko 200 ekstremista već traži povratak kući. Očigledno, „plaćeni odmor“ nije uspeo.

Protivoptužbe

Azerbejdžanske vlasti i Turska kategorično negiraju učešće stranih plaćenika u neprijateljstvima na strani Bakua i zauzvrat optužuju Jerevan da je na svoju stranu privukao militante. Na primer, ambasador Ankare u Sjedinjenim Državama Serdar Kilic rekao je u prvoj nedelji sukoba da se irački Kurdi bore za Jermene.

"U ratnoj zoni na Južnom Kavkazu zaista postoje plaćenici i teroristi, ali oni se bore na strani jermenskih oružanih snaga", citira diplomatu turska agencija Anadolu. "To su militanti terorističke organizacije Kurdske radničke stranke. Postoje jasni dokazi o premeštanju terorista PKK sa severa. Od Iraka do Jermenije “.

Informacija da Turska šalje militante iz Sirije u Azerbejdžan ambasador je nazvao fikcijom. „Ankara nije poslala sirijske plaćenike u zonu sukoba i ne finansira ih“, naglasio je diplomata.

Ranije je služba državne bezbednosti Azerbejdžana izvestila da je presrela pregovore plaćenika koji su učestvovali u neprijateljstvima na liniji kontakta u Karabahu. Ministarstvo je tvrdilo da su "teroristi povezani sa Kurdskom radničkom partijom" komunicirali na radiju, a predsednik Armen Sarkisjan zauzvrat je kategorički negirao ove optužbe, ističući da Kurdi i Jezidi žive u njegovoj zemlji, ali da su državljani Jermenije.

Nove snimke iz Nagorno-Karabaha pogledajte OVDE.

Izvor: RIA Novosti/Pravda

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA