Najnovije

AMERI SPREMAJU STRAŠAN NAPAD, OSTVARUJU STARI SAN! Sada je jasno zbog čega Putin pravi onoliko oružje (VIDEO)

Američki vojni vrh radi na realizaciji svog starog sna - da može raketnom artiljerijom da tuče Peking i Šangaj, Petrograd i Moskvu.

Ilustracija (Foto: kremlin.ru/ Pravda)

Kako piše renomirani list Popular Mechanics, taj san će ostvariti strateški dalekometni top Strategic Long Range Cannon (SLRC).

List navodi da bi takve supertopove mogli nositi ratni brodovi klase „Montana“ i da bi to izledalo ovako:

«Montana bi iz Severnog mora mogla da puca ciljeve u zapadnoj Rusiji, pa čak i samu Moskvu. Jedna Montana u Indijskom okeanu mogla bi da gađa veći deo Pakistana, Avganistana, Irana, Jemena i Somalije. Iz zapadnog dela Pacifika, Montana, koja bi se nalazila iza Japana, mogla bi da vatrom pokrije čitavu Severnu Koreju, pa čak i Peking i Šangaj».

Za ovaj projekat američkog strateškog oružja saznalo se 2019. godine. NJegov prototip je postavljen na vojnom poligonu «Juma» u ​​Arizoni, na kojem će i biti testirano  do 2023. godine.

Oružane snage SAD svoj supertop nameravaju da koriste za «bušenje rupa» u neprijateljskoj odbrani radi otvaranja prolaza svojim kopnenim snagama.

Ti topovi bi pucali sa položaja koji su nedostupni «neprijateljsku kontravatru».

Pretpostavlja se da će Amerikanci ove svoje topove rasporediti i na teritorijama Poljske, Litvanije, Letonije, Estonije i J. Koreje.

Moskovski vojni ekspert Aleksej Leonkov, naglašava da američki supertop «nije ništa drugo do pokušaj stvaranja najjeftinijeg mogućeg analoga ruskih operativno-taktičkih raketnih sistema Iskander i Točka-U. Tavri da je inferiorna u odnosu na njih i po dometu i po preciznosti.

Viši istraživač moskovske Akademije vojnih nauka, Vladimir Prohvatilov, smatra da će američki supertop – i kad se pojavi – biti  „neefikasno i zastarelo oružje“.

Prohvatilov naglašava da bi to oružje najverovatnije ispaljivalo raketne projektile a ne punjene barutom.

Ukazuje da će to oružje biti toliko glomazno da će ga – već posle prvog projektila – biti lako uočiti i uništiti.

Prema njegovim rečima, i u toj vrsti oružja Sjedinjene Države zaostaju za Rusijom.

Prohvatilov zaključuje ovako:

„Bilo je izveštaja da žele da takvim supertopovima iz Poljske pucaju i na Moskvu. Mi, međutim, u Kalinjingradu već imamo rakete Iskander koje mogu da stignu do glavnih prestonica evropskih zemalja. Dakle: naš odgovor je odavno postoji“.

Ruski vojnici stigli u Nagorno-Karabah. Više o tome čitajte OVDE.

Izvor: fakti.org

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA