Najnovije

"IMATE IMPERIJALISTIČKE FANTAZIJE OD SIRIJE DO LIBIJE!": Premijer jedne države žestoko udario na Erdogana!

Nakon samita Kipar-Egipat-Grčka u Nikoziji, grčki premijer Kiriakos Micotakis optužio je Tursku da krši međunarodno pravo i ocenio da Ankara ima "imperijalističke fantazije".

Redžep Tajip Erdogan. (Foto: Jutjub/Ppavda)

- Ankara ima imperijalističke fantazije i pokušava da ih realizuje ratobornim ponašanjem od Sirije do Libije, od Somalije do Kipra, od Egeja do Kavkaza. Sve navedeno prati niz jednostranih provokacija praćenih ekstremističkom, čak često neprijateljskom retorikom. Saglasni smo da takvim ponašanje Turska očigledno krši međunarodno pravo, dovodi u pitanje sprovođenje međunarodnih ugovora i paralelno podriva regionalnu bezbednosti, često kršeći odluke Saveta bezbednosti UN i EU - izjavio je Micotakis tokom zajedničke konferencije za novinare po završetku 8. samita Kipar-Egipat-Grčka održanog u Nikoziji.

On je takođe ocenio da samo libijski narod može da pronađe političko rešenje za građanski rat u svojoj zemlji, bez prisustva stranaca na njihovoj teritoriji, podvlačeći da je Grčka spremna da doprinese mirnoj budućnosti Libije.

Premijer Micotakis se osvrnuo na sporazum Grčke i Albanije i istakao da "Grčka u praksi dokazuje da Balkan i Istočni Mediteran mogu postati regioni mira i stabilnosti ukoliko se budu poštovali zakoni".

On je zaključio da i Turskoj pripada prirodno mesto u ovom susedstvu saradnje, ukoliko to bude želela, ali pod uslovom da može da sledi ista pravila i načela dobrosusedskih odnosa i poštovanja međunarodnog prava.

Na kraju Micotakis se osvrnuo na susret koji je imao sa predsednikom Kipra Nikosom Anastasiadisom, potvrdivši saradnju između dve zemlje i saglasnost o pitanjima vezanim za Evropsku uniju.

Objavljeni detalji razgovora Vučića i Medvedeva! Više o tome OVDE.

Izvor: Tanjug

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA