Najnovije

PERSIJSKI ZALIV KLJUČA: Situacija se razvija prema nepredvidivim scenarijima

Situacija u Persijskom zalivu je nestabilna kao i pre i postoji opasnost da se stvari razviju prema krajnje nepredvidivim scenarijima, upozorio je šef ruske diplomatije Sergej Lavrov.

Persijski zaliv (Foto: Pixabay)

„Osiguravanje mira u regionu Persijskog zaliva je važan i aktuelan zadatak za čitavu međunarodnu zajednicu. Nezdrava atmosfera u toj oblasti za posledicu ima destabilizaciju međunarodnih odnosa. Smatramo da to pitanje treba da bude u fokusu stalne pažnje Saveta bezbednosti UN“, rekao je Lavrov u obraćanju na sednici SB UN-a posvećenoj tom regionu.

Prema njegovim rečima, neophodno je nastaviti dijalog kako bi se videlo šta se može preduzeti da se stvari pomere od linije rizika i da se dugoročno stabilizuje situacija u regionu.

„Svi se sećaju atmosfere s početka ove godine, tada su mnogi osetili bojazan od realne mogućnosti izbijanja rata velikih razmera u Zalivu, ali je najgori mogući scenario izbegnut. Ipak, nema razloga za optimizam – situacija je nestabilna kao i pre i svakog trenutka može doći do opasnih i nepredvidljivih scenarija“, rekao je Lavrov i podsetio na ruski koncept regionalne bezbednosti.

U julu prošle godine rusko Ministarstvo spoljnih poslova je predstavilo koncept kolektivne bezbednosti u regionu, u okviru kojeg je predloženo stvaranje zajedničke antiterorističke koalicije pod okriljem UN, kao i organizacije za bezbednost i saradnju u zoni Persijskog zaliva. U dokumentu je takođe naglašeno da tenzije u regionu „ne opadaju“ poslednjih decenija.

Kako je uništen ceo bataljon u Nagorno-Karabahu, pogledajte OVDE.

Izvor: Vostok

 

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA