Najnovije

ŠTA ČEKA SRBE U JUŽNOJ POKRAJINI? Počela sednica Saveta bezbednosti UN posvećena izveštaju o tzv. Kosovu!

Izveštaj šefa UN Antonija Gutereša, u kojem optužuje Hašima Tačija i Fatmira LJimaja da opstruišu rad Specijalnog suda za zločine  tzv. OVK, pred ambasadorima Saveta bezbednosti. Stavove Srbije brani ministar spoljnih poslova Ivica Dačić.

Savet bezbednosti UN/KiM (Foto: Sinhua/Pravda)

Obraća se Ivica Dačić

- Trenutni predsednik takozvanog Kosova snažno pokušava da  opstuiše rad suda kako bi izbegao optužnicu - rekao je Dačić, izražavajući nadu da će taj sud, uprkos opstrukcijama, uspeti da donese pravdu velikom broju žrtava.

Govoreći o radu Specijalnog suda za zločine OVK, Dačić je upozorio da Priština godinama pokušava da ograniči delovanje tog tribunala, ili da ga čak ukine, kao i da je zbog opstrukcija Specijalno tužilaštvo moralo da objavi predloge optužnica protiv Hašima Tačija i Kadrija Veseljija.

Naveo je i da Priština neprekidno u pitanje dovodi srpsko versko i kulturno nasleđe na Kosovu, uključujući i tvrdnje da "Srbi nikada nisu živeli na Kosovu".

Dačić je, takođe, upozorio na seriju nedavnih napada na Srbe na Kosovu, kao i na činjenicu da se od 200.000 raseljenih Srba, vratilo svega nešto više od jedan odsto.

Srpski ministar spoljnih psolova je rekao je da Prištin "minira" Vašingtonski sporazum, tako što je  nastavila da lobira za nastavak priznanja jednostrano proglašene nezavisnosti.

- Hoću da kažem da Srbija ostaje posvećena dijalogu. Mi smo veoma zahvalni i SAD i predsedniku Donaldu Trampu zbog potpisivanja sporazuma u Beloj kući - kazao je on i podsetio da je Priština zaustavila dijalog neispunjavanjem onoga što stoji u Briselskom sporazumu.

- Postavljam pitanje šta bi se desilo da se Srbija ne pridržava onoga što je potpisano, da li biste imali strpljenja za Srbiju kao što imate za Prištinu - rekao je Dačić i dodao je da je Beograd ohrabren prošlonedeljnom posetom Miroslava Lajčaka Prištini.

- Voleo bih da ukažem na probleme koji postoje još od početka dijaloga. Ja sam potpisao Briselski sporazum, a garant sporazuma je Evropska unija. Već sam iznosio ovaj problem i ne samo da je Priština već i EU propustila važne stari iz njega, odbijanjem da primeni ono što je potpisano, odnosno da formira Zajednicu srpskih opština - kazao je Dačić.

On je rekao da Srbija veoma ozbiljno shvata dijalog sa Prištinom koji sada već traje skoro deceniju.

Zahir Tanin šef UNMIK-a otvorio sednicu

Tanin je podsetio da je Specijalni sud objavio predloge optužnica protiv Hašima Tačija i Fatmira LJimaja, kao i da se tri osobe za sada nalaze u pritvoru suda čije se sedište nalazi u Hagu.

Upozorio je da su dve osobe zatvorene pošto su objavljeni poverljivi dokumenti i izjave svedoka tog suda, kao i da je sud pogrešno označavan kao politički motivisan. Tanin je naveo da je Specijalni sud integralni deo kosovskog pravosuđa i krucijalni faktor za budućnost Kosova.

Tanin je rekao i da su "pojedini" politički lideri takođe vodili kampanju protiv suda.

Tanin je rekao da je ukudanje taksi na robu iz centralne Srbije i BiH otvorilo vrata nastavku dijaloga između Beograda i Prištine, dodajući da je to dovelo do potpisivanja sporazuma u Beloj kući.

- Sastanci u Briselu i Vašingtonu pokazuju prostor za napredak, ukoliko se udruže međunarodne snage - rekao je on.

Zahir Tanin otvorio je sednicu Sednica Saveta bezbednosti UN, koji predstavlja izveštaj generalnog sekretara UN.

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Gutereš je u izveštaju optužio Hašima Tačija i Kadrija Veseljija da opstruišu rad Specijalnog suda za zločine OVK.

Zbog pandemije koronavirusa, i ova konferencija Saveta bezbednosti održava se onlajn.

Guteres je ocenio da su pandemija koronavirusa, politička kriza i najava optužnica za ratne zločine protiv kosovskog predsednika Hašima Tačija i šefa Demokratske partije Kosova Kadrija Veseljija dodatno uzburkale ionako krhku političku i bezbednosnu situaciju na Kosovu.

Ujedinjene nacije su, takođe, navele da se u proteklih šest meseci na Kosovo vratilo 189 osoba, od čega su većina Srbi, kao i da se od 1999. godine vratilo nešto više od 28.000 osoba.

Generalni sekretar UN u izveštaju je pozdravio nastavak dijaloga između Beograda i Prištine, navodeći da je primetna nova energija usmerena ka normalizaciji odnosa.

Prethodna sednica Saveta bezbednosti na kojoj se raspravljalo o Kosovu održana je 24. aprila.

Slobodna trgovina između Srbije i Evroazijske unije! Više o tome OVDE.

Izvor: Telegraf

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA