Najnovije

ĐILAS POSTAVIO USLOVE ZA UČEŠĆE NA IZBORIMA: Pogledajte šta je glavni zahtev

Stranka slobode i pravde Dragana Đilasa saopštila je danas nakon sednice Predsedništva šta su njeni početni uslovi za učešće na izborima 2022. najavljenim nakon što je predsednik Srbije i SNS-a Aleksandar Vučić najavio da će nova vlada trajati najduže do predsedničkih izbora, koji će se održati zajedno sa redovnim beogradskim i vanrednim parlamentarnim.

Dragan Đilas (Foto: Jutjub)

Đilasova stranka je bojkotovala izbore 21. juna.

Predsedništvo Stranke slobode i pravde, održano juče u Beogradu, konstatovalo je da je Vučić skraćenjem mandata Vlade na jednu trećinu i najavom vanrednih izbora potvrdio da Skupština i Vlada Srbije nemaju legitimitet i da je bojkot kao prvi korak u demontaži režima u potpunosti uspeo, navodi se u saopštenju SSP. Dalje se navode tri neophodna uslova da bi opozicija, odnosno SSP učestvovali na izborima, među kojima je i to da ne budu istovremeno održani na više nivoa kako je najavljeno.

„U skladu sa planom za smenu ove nestručne, bahate i kriminalizovane vlasti, sledeći korak jeste definisanje uslova za fer i poštene izbore, čiju primenu će garantovati Evropski parlament. Stranka slobode i pravde smatra da je za slobodne izbore neophodno da se obezbedi:

Sloboda medija, sa težištem na tome da javni servisi, RTS i RTV, počnu da vrše svoju funkciju. To ne znači da je zahtev da opozicija „uđe na RTS“, već da na javni servis uđe istina. Za to je neophodno da javni servisi počnu da informišu građane o svim važnim društvenim pitanjima. Neophodno je da na RTS-u ljudi čuju ne samo mišljenja nestranackih ličnosti naklonjenih vlasti, nego i onih koji vlast kritikuju. Neophodno je i da se obezbedi jednaka zastupljenost vlasti i opozicije u svim emisijama informativnog programa. Neophodno je da i RTS i RTV počnu da informišu građane na bazi ovih principa što pre, a najkasnije devet meseci pre raspisivanja izbora.

Kontrola predizbornog, kao i izbornog procesa. Da bi do toga došlo neophodno je da se formira ministarstvo za sprovođenje izbora, čiji je posao da obezbedi građanima da slobodno biraju i spreči krađu glasova, a o čijem će se formiranju dogovoriti svi politički akteri u dijalogu uz posredstvo Evropskog parlamenta.

Razdvoje predsednički i republički, od pokrajinskih, beogradskih i lokalnih izbora, koji se takođe moraju ponovo održati.

U skladu sa uverenjem da samo zajedno možemo pobediti režim koji je ugrozio zdravlje ljudi, zemlju doveo na ivicu ekonomskog kolapsa i uništio demokratiju nastavićemo dogovor sa našim partnerima i svima koji su protiv Vučićevog režima u cilju definisanja svih potrebnih uslova za fer i poštene izbore na kojima ćemo smeniti režim koji nam svima krade život“, poručuje SSP.

Analitičar jednom emisijom srušio zaveru oko korone, pogledajte OVDE.

Izvor: Danas

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA