Najnovije

OSTAVLJAJU ME NA PRAVDI BOGA ZATO ŠTO SAM VERNIK! Mariju su otpustili iz Vojske Crne Gore - Nisam htela da budem član DPS-a!

Bivša pripadnica Vojske Crne Gore (VCG) Marija Anđelić tvrdi da joj, nakon četiri godine službe, ugovor nedavno nije produžen jer je objavila na društvenoj mreži Instagram fotografiju litije sa Žabljaka, kao i zbog toga što nije htela da bude član DPS-a.

Marija Anđelić (Foto: Dan)

Ona je kazala da je nakon što je objavila fotografiju litije raspoređena na službu u Kolašinu šest meseci, gde je, kako kaže, diskriminasana po više osnova. Nakon povratka u jedinicu Vazduhoplovstvo, rečeno joj je, kako tvrdi, da joj ugovor neće produžiti jer se smanjuje broj zaposlenih. Ističe da u Vojsci napreduju samo oni koji podržavaju DPS. Za pomoć se obraćala i ministru Predragu Boškoviću, ali, kako kaže, bezuspešno.

Ministarstvo odbrane (MO) je odgovorilo je da je zamenik komandanta Vazduhoplovstva VCG u zakonskom roku pokrenuo postupak za prestanak službe desetarki Mariji Anđelić, istekom ugovora o službi, a na osnovu Zakona o VCG, iz razloga što potrebe službe nisu zahtevale da se sa njom zaključi novi ugovor o službi.

– U VCG sam počela da radim 2016. godine. Za četiri godine službe četiri puta sam se prijavljivala za mirovnu misiju u Avganistanu, prošla celu obuku i nisam mogla da pođem, naravo želja je bila zbog iskustva, a svakako i da bih rešila stambeno pitanje. Sumnjam da je najveći problem bio to što su moji roditelji opozicionari. Završila sam uspešno sve kurseve koji su vezani za moje formacijsko mesto. Svoju dužnost sam obavljala u skladu sa Zakonom o VCG. Na svom instagram profilu objavila sam sliku litije na Žabljaku. Preuzela sam je sa interneta i objavila sa posvetom „Žabljačni moji, srce mi je uz vas“, „Vjera” – pojašnjava Anđelić.

Navodi da nakon toga sledi njen progon, te da je upućuju u Kolašin na šest meseci za potrebe službe.

– Poslata sam u jedinicu Pešadija koja nema nikakvih formacijskih dodirnih tačaka sa jedinicom u kojoj sam radila, a to je Vazduhoplovstvo. U Kolašinu mi nije dozvoljeno korišćenje smeštaja u kasarni iako me sleduje.Tada mi je rečeno da mi 15 dana „izlaze” u susret a nakon tih 15 dana morala bih dodatno da radim u kuhinji za nadoknadu za smeštaj u kasarni. Osjećala sam se poniženo da mi se kao pripadnici vojske nudi rad u kuhinji a zauzvrat da bih imala smeštaj, kao da sam u srednjem veku kod nekog robovlasnika. Bila sam primorana da plaćam smeštaj, jer nisam mogla svakodnevno da putujem od Podgorice do Kolašina. Odmah sam se obratila za naknadu troškova odvojenog života kako bih bar jednim delom sanirala troškove koje izdvajam za stan u Kolašinu s obzirom na to da sam podstanar u Podgorici i da za to sa mojom porodicom izdvajam novac, a sve od plate vojnika i nemam kao podoficiri i oficiri naknadu na platu za zakup stana. Nažalost, moj zahtev je odbijen rešenjem u kojem piše da Zakon o VCG roditelje ne prepoznaje kao članove uže porodice kada se radi o ostvarenju prava na odvojeni život i da me to pravo sleduje samo ako imam bračni status ili decu. Smatram da sam tim rešenjem dovedena u diskriminatoran položaj u odnosu na sva druga lica koja imaju pravo na ovu naknadu – priča Anđelić.

Dodaje da se nakon šest meseci vratila u svoju jedinicu gde joj je nakon mesec saopšteno da joj neće produžiti ugovor pored svih pozitivnih mišljenja.

– Na službenom razgovoru komandant PPK Blagojevića rekao je „znate kako novonastala situacija zahteva smanjenje pripadnika VCG”. Ministarstvo odbrane (MO) u toku mog otpusta i nakon njega raspisuje više konkursa gde su tražili prijem lica u VP-u na dužnosti za koje sam obučavana i koje sam obavljala kao operater (RU HARRIS). Takođe, na moje mesto primljen je novi u VP-u kao operater na HARIS uređaju baš na istom mestu gde je meni rečeno da nema potrebe za mojim angažovanjem. Primili su preko 100 novih u VP-u i civilnih lica, i dalje ih primaju – upozorava Anđelić.

Ona kaže da u VCG primaju, unapređuju i ostavljaju na posao vojnike koji se javno deklarišu za DPS i koji su aktivisti te partije.

– Neki od njih se nalaze i na odborničkim listama u lokalnim parlamentima. Takođe, javno na svojim društvenim mrežama objavljuju statuse podrške DPS-u, čak i svečano uručivanje članskih karata. Poznato je da Zakon o VCG izričito zabranjuje da pripadnici vojske javno iskazuju svoja politička mišljenja i pripadanje bilo kojoj političkoj partiji.Sve to rade javno a „veliki vojni bezbednjaci i komandanti” to navodno ne vide i ne reaguju. Lično meni nije produžen ugovor jer nisam htela da budem član DPS-a. Ostavljaju me bez egzistencije na pravdi Boga znajući da sam podstanar, da sam kreditno zadužena, samo zato što sam vernik – kaže Anđelić.

Tvrdi da je dosta njenih kolega ostalo bez posla jer nijesu članovi DPS-a.

– Sve benefite službe pa i više od toga uživaju samo oni koji slepo podržavaju politiku DPS-a koju Predrag Bošković, načelnik general Dakić i direktor za ljudske resurse Vokov spovode preko svojih sitnih poniznih podanika. Za sve to ih je i ministar nagradio paušalom od po 200 e za „posebne zasluge u gašenju požara i otklanjanju posledica pandemije”. Svi upućeni u VCG dobro znaju pozicije na kojima su imenovani i da nikakve veze nemaju sa razlogom paušalna, već da je isti čista nadoknada za političku poslušnost – ističe Anđelić.

Ministarstvo odbrane: Postupali u skladu sa Zakonom o VCG

U MO kažu da se Marija Anđelić u službi u VCG nalazila u ugovornom odnosu, na određeno vreme, na period od tri godine, te da se ugovor produžava, odnosno prestaje u skladu sa potrebama službe.

– Marija Anđelić je u skladu sa članom 104 Zakona o Vojsci Crne Gore, zbog potreba službe, povećanog obima i složenosti poslova, te nepopunjenošću čete profesionalnim vojnim licima, kao i zbog povećanog obima posla i složenosti zadataka iz domena čete bila privremeno upućena na rad u Pešadijski bataljon u Kolašinu. Za navedeno privremeno upućivanje bili su ispunjeni svi uslovi i to: predlog načelnika Generalštaba, potrebe službe i akt ministra o privremenom upućivanju. U delu navoda da je imenovana uskraćena za odvojeni život, napominjemo da je uvidom u službenu evidenciju i na osnovu priložene dokumentacije utvrđeno da imenovana nije u bračnoj ili vanbračnoj zajednici, niti da ima decu, te se u smislu ostvarivanja prava na naknadu u skladu sa Pravilnikom o naknadama troškova lica u službi u Vojsci Crne Gore smatra samcem, odnosno imenovana nije ispunjavala uslove za naknadu troškova za odvojeni život, pa joj iz tih razloga naknada za odvojeni život od porodice nije ni priznata. Marija Anđelić je bila postavljena na formacijsko mesto tehničar/ka radiorelejnih i telefonskih veza ujedno vozač/ica u Vodu veze, Vazduhoplovstvo VCG. Stupanjem na snagu nove formacije VCG 2019. navedeni Vod veze više ne postoji, tako da njeno radno mesto nije moglo ni biti popunjeno. Lica u službi u VCG napreduju isključivo u zavisnosti od stručnih i radnih sposobnosti, kompetencija, kvaliteta rada i ostvarenih rezultata, a u službu u VCG se primaju u skladu Zakonom o VCG – tvrde u MO.

Analitičar jednom emisijom srušio zaveru oko korone, pogledajte OVDE.

Izvor: Dan

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA