Najnovije

Vučićev obračun, ali samo sa mafijom koja ne radi za njega

Aleksandar Vučić je rat mafiji objavio 2013., 2014., 2016., 2019. i pre dva dana - 19. oktobra 2020. godine. Ispostavilo se da se taj obračun događa samo u njegovim govorima pred kamerama, a u praksi organizovani kriminal zapravo cveta. Postavlja se pitanje, šta je država do sada radila i zašto taj dugo najavljivani rat sa mafijom nije završen do sada, s obzirom da predsednik rukovodi svim nadležnim institucijama i da se pita za sve.

Vučić (Foto: Predsedništvo)

Razlog za to je, kako kažu sagovornici, vrlo jednostavan. Država uzima “reket” od svih većih kriminalnih radnji, te zato nije ništa čudno to što u poslednjih osam godina mafija jača, a institucije slabe.

“Nije njegov posao da se obračunava, već da stvori ambijent u kojem MUP i tužilaštvo to rešavaju, a očigledno je da to ne uspeva, da to nije stvorio. A nije mu to ni bila namera. Država da hoće da se obračuna, može to da uradi. Organizovani kriminal sve se više i više širi, a on nije preduzeo nikakve mere. Sudove koristi za svoje političke svrhe, umesto za obračun sa mafijom. Na čelu tih institucija su politički načelnici, pravosuđe ne postoji… nemamo preduslove za stvarnu borbu protiv organizovanog kriminala. A nemamo zato što država uzima deo novca od njih”, rekao je Ivan Bajazit, nekadašnji sudija, a sada advokat.

Mišljenje deli i direktor Centra za prevenciju kriminaliteta Dušan Davidović koji kaže da Vučiću ne uspeva da uništi mafiju jer je su svi povezani.

“Kao i u mnogim drugim sferama koje je najavljivao pompezno predsednik Vučić i ova borba zvuči kao puko obećanje za narod koji kao da je zaboravio na izreku, “ne lipši magare do zelene trave”. Moguće da nije uspelo i da je hteo to da uradi, mada ja ne vidim šta je on hteo. Non stop nabija temu Đilas-Šolak, a to više ne može da kupi priču. Nije mu uspelo jer je reč o organizovanom kriminalu koji je povezan sa vrhom vlasti. Valjda će se naći neki ministar koji će da uđe u tkivo vlasti i otkrije na koje načine je ko sa kim povezan, ko radi sa kojim kriminalnim klanom. I njegov “mali” iz Beograda je to najavljivao. Mafija šeta Beogradom, pojavio se strah od kriminala što je karakteristično za slaba društva”, kaže on.

Dobrivoje Radovanović kaže da nemamo nezavisnu policiju i tužilaštvo, pa mafija ne može da bude uništena.

“Da bi se to uradilo morate da imate nezavisnu policiju i tužilaštvo, što ovde nije slučaj. Ovde je proglašen rat svakoj mafiji koja nije na vlasti i koja ne radi za njih”, kratko je rekao.

Doktorka Darija izabrana da vodi prosvetu! Više o tome čitajte OVDE.

Izvor: nova.rs

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA