Najnovije

KINA SE PROBILA U ZADNJE DVORIŠTE SAD: Evo kako je Si uspeo da prevari Trampa, Vašington iznenađen! (VIDEO)

Kineski predsednik i argentinski lider Alberto Fernandez ojačali su vezu telefonskim pozivom da potvrdi uzajamnu podršku u borbi protiv KOVID-19 i ojača saradnju tokom post-epidemiološke ere.

Tramp i Đinping (Foto: Sinhua)

Si je rekao je da će Kina nastaviti da sarađuje sa Argentinom, promovišući "izgradnju zajednice zajedničkog zdravlja za čovečanstvo" i izbacuju novi obrazac ekonomskog razvoja „dvostruke cirkulacije“.

Peking je pozdravio više visokokvalitetnih poljoprivrednih proizvoda i proizvoda sa visokom dodatom vrednošću iz Argentine da uđu na kinesko tržište i pozvao Argentinu da učestvuje na trećem kineskom međunarodnom uvozu Ekpo (CIIE).

Buenos Aires se nada produbljivanju bilateralne saradnje u trgovini, investicijama, infrastrukturi, finansijama, vakcinama i drugim oblastima i zajednički promovisao izgradnju inicijative Pojas i put.

Ali to bi moglo značiti katastrofu za Vašington.

Pod kineskom inicijativom za pojas i put, Peking je uložio u razvoj infrastrukture u skoro 70 zemalja.

Kineska vlada naziva inicijativu "nastojanjem da se poboljša regionalna povezanost i prihvati svetlija budućnost", ali stručnjaci strahuju da je to "zamka duga" na putu ka globalnoj dominaciji.

Tokom poslednje decenije, kineska trgovinska, pomoćna, diplomatska i komercijalna aktivnost se stalno i značajno uvećava i SAD su sve zabrinutije.

Dok je Kristina Fernandez de Kirčner bila predsednica, Peking se usredsredio na upravljanje otvorenim zemljištem u Argentini radi obrade resursa i proizvodnje hrane.

Gospođa de Kirčner odobrila je kredite u iznosu od 15 milijardi dolara (11,45 milijardi funti), uključujući obnovu železnice u Belgranu i izgradnju dve hidroelektrane.

Kini je zauzvrat bilo dozvoljeno da izgradi svemirsku stanicu.

Čini se da su ovo pozdravili argentinski građani, od kojih je 80 posto kineske investicije pozitivno za zemlju, pokazalo je istraživanje Argentine Pulse.

Mauricio Makri, koji je bio predsednik od 2015. do 2019. godine, u početku je bio leden prema Pekingu, ali to se promenilo usred kineskog trgovinskog rata sa SAD.

Analitičari Latinske Amerike Benjamin Gedan i Ema Sarfiti sugeriraju da se Argentina nikada zaista nije udaljila od Kine, čak ni pod gospodinom Macrijem.

Oni su za The Global Americans 2019. godine napisali: „Argentina se okrenula ka Sjedinjenim Državama, ali jedva se udaljila od Kine.

„Opterećen ogromnim infrastrukturnim potrebama, velikim budžetskim deficitom i oskudnim američkim pozajmicama, Macri je sa nestrpljenjem pozdravio kinesku podršku.

„Kada je Trampova portparol rekla da su dva predsednika razgovarala o„ grabežljivoj kineskoj ekonomskoj aktivnosti “, argentinski ministar spoljnih poslova lično je odbacio opis sastanka u Beloj kući.“

Karantin i zaključavanje nisu imali uticaj na koronu! A šta je spas pročitajte OVDE.

Izvor: Express.co.uk/ Kurir

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA