Najnovije

PUTIN O SAVEZU SA KINOM: Nije da nam to treba, ali ako se udružimo u budućnosti...

Savez dve od tri najmoćnije vojske na planeti duboko bi promenio svetski poredak. Vladimir Putin smatra da je u budućnosti moguće da bi se Rusija i Kina mogle ujediniti, ali da još uvek nije neophodno.

Si Đinping i Vladimir Putin. (Foto: kremlin.ru)

Govoreći na virtuelnom sastanku diskusionog kluba "Valdaj", Putin je naglasio da Rusiji „nije potreban“ savez sa Kinom, „ali, teoretski, to je sasvim moguće zamisliti“. Supersile su sve bliže i zajedno izvode zajedničke vežbe.

"Valdaj" je ruski godišnji forum osnovan 2004. godine kojem prisustvuje Putin. Manifestacija se obično održava u Sočiju, ali je zbog pandemije koronavirusa ove godine bio ograničenog učešća.

„Rusko-kineski odnosi dostigli su neviđen visok nivo“, rekao je predsednik.

Moskva i Peking trenutno blisko sarađuju na mnogim poljima, uključujući i vojno. U septembru je Kina učestvovala u ruskoj velikoj zajedničkoj vežbi "Kavkaz 2020", zajedno sa drugim saveznicima Kremlja. Prema Putinu, dve zemlje „razmenjuju najbolje prakse u oblasti vojne konstrukcije“ i imaju visoku saradnju u tehnološkoj sferi. Osim što koristi ruskim oružanim snagama, partnerstvo takođe povećava odbrambene sposobnosti Kine, objasnio je on.

„Ne radi se samo o razmeni proizvoda, prodaji vojne robe i razmeni tehnologija“, objasnio je predsednik.

Kinesko-ruska saradnja je trenutno prvenstveno ekonomska, a obim trgovine između dve zemlje premašio je prošle godine 111 milijardi dolara. Poslednjih godina i Peking i Moskva usredsredili su se na prekograničnu trgovinu i sarađuju na izbacivanju dolara. U prvom kvartalu 2020. godine udeo dolara u trgovini između zemalja prvi put je pao ispod 50 odsto. U avgustu je ruski analitičar Aleksej Maslov objasnio da se partnerstvo supersila približava „prelomnom trenutku“.

„Saradnja Rusije i Kine u finansijskoj sferi govori nam da napokon pronalaze parametre za novo savezništvo“, rekao je Maslov.

I Zapad na strani Jermena? Više o tome OVDE.

Izvor: vostok.rs

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA