Najnovije

RUSIJA DOBILA ZAŠTITU OD HIPERSONIČNIH RAKETA: Savršena modifikacija S-300 V4 (VIDEO)

Rusija je završila ispitivanja protivvazdušnog raketnog sistema S-300 V4 sposobnog da pogodi sve postojeće, pa čak i perspektivne ciljeve potencijalnog neprijatelja. Novo „oruđe“ ruske PVO može uspešno da pogodi čak i hipersonične projektile. To su potvrdila probna gađanja.

S-300 V4 (Foto: Ministarstvo odbrane Rusije)

Kompleks ispitivanja sproveden je u nekoliko faza. Novina je testirana na vežbama Kavkaz-2020. Uspeh u borbi protiv brzo letećih ciljeva obezbeđuje posebna raketa stvorena za S-300 V4. Sama je sposobna da razvije hipersoničnu brzinu i ima domet do 400 kilometara.

„Potencijalni protivnik nema šanse. Što se tiče američkih izjava o njihovom hipersoničnom naoružanju, još niko nije video njihov razvoj na delu “, citira list „Izvestija“reči general-pukovnika Ajteča Bižijeva, bivšeg zamenika vrhovnog komandanta vazduhoplovstva za sistem protivvazdušne odbrane ZND.

Prema izvorima lista u vojnim krugovima, novi kompleks postao je pravi proboj u zaštiti od bilo koje vrste vazdušnog napada. Sposobnosti S-300 V4 omogućavaju mu da pokrije tri puta više površine nego što su to činili prethodni sistemi. Područje uništavanja vazdušnih ciljeva značajno se širi. Nova municija garantuje presretanje bojnih glava projektila srednjeg dometa.

Kompleks uključuje posebne usko ciljane radare i lansere sa sposobnošću da pogađaju balističke rakete potencijalnog neprijatelja.

„Danas samo Rusija ima hipersonično oružje. U stranim zemljama je u fazi izrade. Ali sredstva za odbranu uvek se stvaraju sa perspektivom od 10-15 godina - kako bi se zaštitila ne samo od savremenih sredstava napada, već i od onih koja će se pojaviti u budućnosti “, objasnio je general-potpukovnik Bižijev.

Modifikacija S-300 B4 ušla je u službu PVO 2014. godine. Trenutna ažurirana verzija je potpuno digitalna. Sposoban je istovremeno garantovano da pogodi 24 cilja, uključujući nevidljive predmete, ili 16 balističkih projektila koji se kreću brzinom do 4500 metara u sekundi. Do sada je ovo sistem najvećeg dometa u svojoj klasi sa velikim potencijalom za modernizaciju.

U Sjedinjenim Državama hipersonično oružje postoji samo u obliku prototipova. Rusija je već izvela i prikazala na video snimku lansiranje svoje rakete Cirkon.

U međuvremenu, u Sjedinjenim Državama traju ispitivanja ruskog „Oružja sudnjeg dana“, nuklearne rakete „Burevestnik“, što je u Pentagonu izazvalo opravdani strah.

O priznanju zarobljenog azerbejdžanskog vojnika pročitajte OVDE.

Izvor: Pravra.

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA