Najnovije

SEVERNA KOREJA UPOZORILA SVET: Korona stiže u žutoj prašini iz Kine!

Severna Koreja upozorila je svoje građane da ostanu u zatvorenom, navodeći da sezonska žuta prašina koja dolazi iz Kine može doneti novi korona virus u zemlju.

Vojska Severne Koreje. (Foto: Jutjub)

"Kako se nove infekcije korona virusom nastavljaju širiti svetom, potreba za suočavanjem sa žutom prašinom i poduzimanjem osnovnih mera postaje sve veća", piše službeni severnokorejski stranački list Rodong Sinmun.

Tvrdnja da bi se virus koji uzrokuje kovid-19 mogao proširiti u Severnu Koreju iz pustinje Gobi, udaljene 1.900 kilometara, izgleda da nije podržana. Dva metra fizičke distance je uobičajeno, iako američki Centar za kontrolu i prevenciju bolesti navodi da kapljice koje sadrže virus ponekad mogu ostati u vazduhu satima.

Severnokorejske novine pišu da bi se građani trebali suzdržati od aktivnosti na otvorenom i moraju slediti smernice za prevenciju, poput nošenja maski kad izlaze napolje, javio je Rojters.

Severna Koreja nije dala zvanično obaveštenje o potvrđenim slučajevima korona virusa i te tvrdnje zdravstveni stručnjaci dovode u pitanje. 

Pjongjang je uveo strogu graničnu kontrolu i mere karantina kako bi sprečio izbijanje epidemije. Analitičari kažu da bi izbijanje moglo biti pogubno za već ekonomski i politički izolovanu zemlju.

Državna televizija KRT prenela je u ranije da žuta i sitna prašina mogu sadržavati štetne sastojke, poput teških metala i patogenih mikroorganizama, uključujući viruse.

I Zapad na strani Jermena? Više o tome OVDE.

Izvor: Tanjug

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA