Najnovije

ERDOGAN POTPUNO POLUDEO! NAPAO I AMERIKU: "Ne znate vi s kim imate posla!"

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan poručio je da Turska, uprkos stavu SAD, neće odbaciti ruski raketni sistem S-400.

Redžep Tajip Erdogan/S-400 (Foto: ria.ru/tccb.gov.tr)

- SAD ne shvataju sa kim imaju posla. Vi ste rekli da mi vratimo S-400 nazad u Rusiju. Ali mi nismo plemenska država, mi smo Turska - rekao je Erdogan.

On je dodao da SAD mogu da koriste sankcije kakve god žele.

- Kakve god bi sankcije mogle biti, ne odlažite sa njihovim izricanjem - naglasio je Erdogan, prenio je TASS.

On je podsetio da je Turska dala novac za američku petu generaciju borbenih aviona F-35, ali SAD do sada nisu isporučile nijedan.

Erdogan je potvrdio u petak da su probna lansiranja sistema S-400 izvršena tokom vežbi 16. oktobra. On je rekao da Turska planira sa lansiranjem, uprkos stavu SAD.

Čak i pre Erdoganove izjave, američki Stejt department rekao je da su akcije Turske u suprotnosti sa njenim obavezama unutar NATO-a. Tursko Ministarstvo odbrane odbacilo je optužbe američke strane.

Rusija je u septembru 2017. godine potpisala ugovor sa Turskom o nabavci raketnih sistema S-400 u vrednosti od 2,5 milijarde dolara.

Prva serija po ovom ugovoru isporučena je Ankari vazdušnim prevozom u julu 2019. Ovim ugovorom, takođe, predviđen je delimični prenos proizvodne tehnologije na tursku stranu.

Turska je prva država članica NATO-a koja je od Rusije kupila takve raketne sisteme PVO. Odluka Turske da nabavi raketne sisteme zemlja-vazduh S-400 ruske proizvodnje izazvala je negativnu reakciju SAD i NATO-a u celini, pri čemu Vašington nikada nije prestao da pritišće Tursku da odustane od svojih planova.

Kako Turska nije popustila pod pritiskom, Vašington je Ankaru isključio iz američkog programa razvoja borbenih aviona pete generacije F-35.

Urnebesne reakcije na novu vladu Srbije! Više o tome OVDE.

Izvor: Tanjug

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA