Najnovije

RAND korporacija: Rusku PVO odbranu mogu probiti lovci pete generacije F-35

Američki strateški think-tank centar - RAND korporacija – objavila je u svom najnovijem izveštaju da je lovac pete generacije F-35 jedini borbeni avion SAD koji je u stanju da probije PVO odbranu Rusije. U slučaju mogućeg ratnog sukoba u Evropi.

F 35 (Foto: pixabay. com)

Ukazala je da bi mogao igrati ključnu ulogu u prvim satima rata, ali da je preduslov za to da u `probijanje` budu uključene stotine tih letelica. A za to: da zemlje saveznice SAD moraju da kupe što više F-35.

F-35 je u službi niza zemalja saveznika SAD, ali zasad u malom broju.

Program Lockheed Martin F-35 Lightning II već je Pentagon koštao oko 1,5 bilion dolara i to je najskuplji program naoružanja u istoriji.

Ruski general u rezervi Ajteč Bižev, bio je jedan od glavnih za nacionalnu PVO, a on o proceni RAND korporacije da će F-35 biti glavno američko oružje protiv Rusije kaže:

„Kakve god izvanredne osobine imao američki lovac – on ne može proći kroz više nivoa integrisanog sistema PVO Rusije:

„Tvrdnju-procenu RAND korporacije treba smatrati reklamnim radom za Lockheed Martin. Cilj je da se podgreje interes zemalja NATO da kupuju F-35 Lightning II. I da obezbedi još bolje državno finansiranje američkoj vojnoj industriji. Nezavisno od toga ko će 3. novembra biti izabran za novog predsednika SAD“.

U izveštaju RAND se naglašava da će floti tih aviona biti potrebni „usavršeni radari dalekometni projektili i zaštićene linije veze.

Kao razlog za rat sa Rusijom, navodi se – mogući pokušaj Moskve da «okupira» deo teritorije NATO.

RAND ukazuje: „Na celoj teritoriji NATO koju `pokriva` ruska PVO – treba obezbediti njeno gušenje. Evropske vojno-vazdušne snage sada imaju ograničene mogućnosti da se nose sa zadacima visoke intenzivnosti. Limit-faktori za korišćenje F-35 su nedovoljan vazdušni prostor za izvođenje vežbi, premali broj pilota i drugih kvalifikovanih kadrova za upotrebu F-35“.

SAD tvrde da već testiraju borbeni avion šeste generacije

SAD poslednjih meseci saopštavaju da su daleko odmakle u radu na borbenom avionu šeste generacije koji će im obezbediti „dosad neviđenu dominaciju u vazduhu“.

Pomoćnik ministra SAD za vojnu avijaciju Vil Roper nazvao ga je „avionom budućnosti“ i otkrio da se na tom avionu radi u okviru programa NGAD – Next Generation Air Domination. I istupio sa tvrdnjom da se već testiraju letačke sposobnosti tog aviona.

Jermeni objavili ukupne gubitke neprijatelja od početka napada na Nagorno-Karabah. Više o tome čitajte OVDE.

Izvor: fakti.org

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA