Najnovije

MOSKVA VRAĆA UTICAJ U SRBIJI: Ruska kancelarija ministarstva odbrane kao kompenzacija za centar u Nišu

Diplomata Srećko Đukić ocenjuje da je otvaranje predstavništva Ministarstva odbane Rusije u Srbiji politička stvar, jer, kako ističe, mnoge druge zemlje koje su naoružane isključivo ruskim oružjem nemaju takvu kancelariju, a razlog vidi u kompenzaciji za to što rusko-srpski humanitarni centar u Nišu nije dobio diplomatski status.

Ministarstvo odbrane Rusije (Foto: RIA Novosti)

Đukić obašnjava da Srbija nije zemlja koja ima više ruskog oružja i to je, kaže, poznato i dodaje da se održavanje naoružanja i opreme, kao i njhovo servisiranje reguliše ugovorima.

"Zna se kako se to radi. Na kraju krajeva, vojna oprema nije kao neka civilna oprema da mora svaki dan da se servisira. To je nešto što se pravi da može da izdrži velika iskušenja, ratne opreracije.", rekao je Đukić za Tanjug.

On dodaje da će, prema onome što je video u nacrtu sporazuma, koji je objavila ruska vlada, osoblje nesumnjivo imati diplomatski status.

Ocenjuje da to predstavništvo neće biti u sastavu ambasade, već posebna diplomatska misija, jer, kako kaže, u ambasadi postoji vojno izaslanstvo, a u okviru vojnog izaslanstva postoji, recimo, odeljenje za vojno-tehničku saradnju koja se bavi upravo time o čemu se govori u sporazumu o osnivanju kancelarije.

Ono što je takođe interesantno, prema njegovim rečima, jeste to što to nije recipročni sporazum, odnosno rusko Ministarstvo odbrane će imati kancelariju u srpskom Ministarstvu odbrane, ali naše ministarstvo neće imati svoje predstavništvo u Rusiji.

"To je prilično neuobičajena situacija da ne postoji recipročnost na diplomatskoj osnovi. Prema tome, moguće je da se na ovaj način kompenzira činjenica da (rusko-srpskom himanitarnom) centru u Nišu nije dat diplomatski status, pa se možda kroz to pokušava nadoknaditi ta činjenica", smatra on.

Kaže da do sada nije nailazio na takve slučajeve da postoji kancelarija Ministarstva odbrane vodeće zemlje jednog saveza, na primer vojnog, kod neke druge članice saveza.

"Vrlo dobro znam da takva kancelarija ne postoji u beloruskom ministarstvu odbrane. Koliko sam gledao, nisam video da postoje kancelarije Pentagona u članicama NATO, tako da je to nešto novo i nije uobičajeno u odnosima između ministarstava", zaključio je Đukić.

Ministarstvo odbrane Srbije nedavno je saopštilo da je pokrenuta procedura koja prethodi zaključivanju ugovora između Rusije i Srbije o osnivanju predstavništva Ministarstva odbrane Rusije u Srbiji.

Kako su naveli, cilj osnivanja predstavništva je pružanje podrške u brže rešavanje pitanja vezanih za vojnotehnicku pomoć kao i vojnu i vojnotehničku saradnju u skladu sa sporazumom dve zemlje o vojnotehničkoj saradnji, koji je potpisan na osnovu dogovora predsednika Aleksandra Vučića i Vladimira Putina.

Radulović: Moskva nastoji da vrati uticaj u Srbiji

Vojni komentator Vlade Radulović ocenjuje da je otvaranje kancelarije Ministarstva odbrane Rusije u Srbiji izraz nastojanja Rusije da vrati svoj uticaj na ovom prostoru.

"To je politička, ali i diplomatska poruka koja treba da pokaže Sjedinjenim Državama, NATO, ali i EU da je Rusija i te kako prisutna ovde i da će u narednom periodu biti jedan od značajnih faktora koji će uticati na određene odluke koje se budu ticale pre svega Srbije", ocenjuje Radulović.

Ako se pogledaju događaji koji se vezuju za Rusku Federaciju u prethodnom periodu, imajući u vidu i 'špijunsku aferu', ali i druge događaje koji su pomalo kulminirali potpisivanjem Vašingtonskog sporazuma, primetna je činjenica, smatra Radulović, da Rusija percipira da polako gubi pozicije u Srbiji.

Prema njegovom mišljenju, na Balkanu ih je ona defakto izgubila, pa sada pokušava da vrati svoj, ne samo politički već i diplomatski uticaj u Srbiji.

Za njega je, u tom kontekstu, "pomalo čudno" da je vest o otvaranju kancelarije ruskog Ministarstva stigla sa ruske strane, jer je, kako kaže, time na neki način indirektno prekršena diplomatska praksa da takvu vrstu informacije obe strane objave u isto vreme.

On je rekao da za sada znamo da će kancelarija ruskog ministarstva odbrane biti formirana u Srbiji, ali ne znamo neke detalje koji su ključni da bismo "odgonetnuli" čitavu priču.

"Ne znamo gde će biti smešteno to predstavništvo, da li u okviru same ambasade ili na nekoj drugoj lokaciji, a, takođe, ne znamo ni kakav će biti status samog predstavništva kao ni samih zaposlenih", naveo je Radulović za Tanjug.

Kao važno pitanje, on ističe i pitanje finansiranja i održavanja celokupne kancelarije.

"Ono što između redova možemo zaključiti, pre svega iz izjava koje dolaze iz Ruske Federacije, jeste da će status biti diplomatski, odnosno da će kancelariju finansirati zvanična Moskva", napominje on.

Kako kaže, prateći analogiju događaja da je vojni izaslanik Rusije u Srbiji u rangu generala, nema dileme da će sasvim sigurno i predstavnik, odnosno rukovodilac kancelarije u Beogradu, biti verovatno istog ranga tj. u istom činu.

Kakav dogovor je Putin ponudio NATO paktu. saznajte OVDE.

Izvor: Tanjug

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA

ENGLISH NEWS

Urbancube