Najnovije

PUTIN NUDI DOGOVOR S NATO: Poruka Kremlja severnoatlantskom savezu

Ruski predsednik Vladimir Putin potvrdio je raketni moratorijum - odluku da u evropskom delu Rusije ne budu rakete srednjeg i malog dometa. Ta odluka važiće sve dok se u istočnoj Evropi ne pojave američke rakete te klase. O toj Putinovoj odluci saopštio je službeni sajt Kremlja.

Putin (Foto: kremlin.ru)

Putin je kazao da je i dalje aktuelan predlog Rusije da i zemlje članice NATO objave sličan moratorijum o zabrani postavljanja raketa srednjeg i malog dometa. Rusija je spremna da o svemu tome traži kompromis političko-diplomatskim putem kako bi se minimalizovale negativne posledice.

Rusija i dalje smatra da je Dogovor o raketama srednjeg i malog dometa važan element arhitekture obezbeđenja međunarodne bezbednosti i strateške stabilnosti. On je posebno bio važan u raketnoj sferi na evropskom prostoru, jer je vodio računa o balansu snaga poštujući obostrane interese, smatraju u Kremlju.

U saopštenju Kremlja se ističe da u Moskvi smatraju da je izlazak SAD iz tog dogovora ozbiljna greška koja pojačava rizike jer pojačava rizike ubrzavanja trke u naoružanju, rasta konfrontacionog potencijala, što može da dovede do nekontrolisane eskalacije.

Rusija je spremna da dozvoli kontrolu svojih objekata gde se nalaze njene rakete 9M729 u Kalinjingradskoj oblasti, a zauzvrat da mogu da kontrolišu baze SAD i NATO u Evropi gde se nalaze američke rakete "idžis ešor" sa lansirnim rampama Mk-41. Rusku krilatu raketu 9M729 "novator" koristi mnogo hvaljeni "iskander" koji može da razruši aerodrom ili protivničke baze.

Opasan deficit poverenja

Putin smatra da postoji deficit poverenja između Rusije i NATO i da su očevidne nove opasnosti za zajedničku evopsku bezbednost. U Kremlju apeluju da se jača regionalna i globalna stabilnost i smanjuju rizici koji mogu biti u oblasti raketnog naoružanja.

Kako je Tramp promenio svet pročitajte OVDE.

Izvor: Večernje novosti

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA