Najnovije

SAMOPROGLAŠENOM KOSOVU VODA, SRBIJI TERITORIJA: Američka studija o upravljanju Gazivodama

Analitičar iz Prištine Fisnik Haljimi izjavio je za Kosovo onlajn da će studija izvodljivosti upravljanja jezerom Gazivode, koja je deo ekonomskog sporazuma Beograda i Prištine postignutog u Vašingtonu, rezultirati podelom nadležnosti nad jezerom i njegovim kapacitetima.

Gazivode (Foto: Jutjub)

"Moje tumačenje je da će jezero biti podeljeno između Kosova i Srbije po dobrima, što znači da će Kosovo dobiti vodu za termoelektrane i poljoprivredu, a Srbija hidrocentralu i teritoriju Gazivoda", rekao je Haljimi.

U tački sporazuma koja se odnosi na pravo korišćenja jezera Gazivode navodi se da će se Beograd i Priština složiti da sarađuju sa Ministarstvom energetike SAD i drugim odgovarajućim pravnim licima američke vlade na studiji izvodljivosti za upravljanje jezerom.

Ppredstavnici američkog Odeljenja za energetiku sastali su se prošle nedelje u Prištini sa premijerom Kosova Avdulahom Hotijem i razgovarali o budućim koracima za studiju izvodljivosti upravljanja resursima na jezeru Gazivode.

Vlada Kosova usvojila je pre toga plan za sprovođenje Vašingtonskog sporazuma, a zamenik premijera Driton Seljmanaj rekao je da je za svaku tačku napravljen opis koji će poslužiti informisanju partnera o postignuću.

Kako S. Makedonija mora da preimenuje jezik da bi je primili u EU, saznajte OVDE.

Izvor: FoNet

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA