Najnovije

AMERIKA ŠALJE ORUŽJE NA TAJVAN: Kina preduzima neophodne korake

Nakon što su Sjedinjene Američke Države odobrile dodatnu prodaju oružja Tajvanu za 2,4 milijarde dolara, Ministarstvo spoljnih poslova Kine saopštilo je da će preuzeti neophodne korake kako bi zemlja sačuvala suvernitet i bezbednost.

Američki brodovi (Foto: US Navy)

Kina je poručila SAD da prekine sa prodajom oružja Tajvanu, kako se ne bi pogoršali odnosi dve velesile, rekao je portparol ministarstva spoljnih poslova Vang Venbin, preneo je Rojters.

Kina je u ponedeljak saopštila da će uvesti sankcije "Lokid Martinu", "Boing difensu", "Rajteonu" i još nekim američkim kompanijama koje budu umešane u prodaju oružja Tajvanu.

Američki Stejt department odobrio je potencijalnu prodaju Tajvanu 100 obalskih odbrambenih sistema "Harpun" koji je proizveo "Boing", u ugovoru koji ima potencijalnu vrednost do 2,37 milijardi dolara, saopštio je Pentagon.

Taj potez dolazi nekoliko dana nakon što je Stejt department odobrio i potencijalnu prodaju još tri sistema naoružanja Tajvanu, uključujući senzore, rakete i artiljeriju, čija bi ukupna vrednost mogla biti 1,8 milijardi dolara, što je izazvalo Kinu da zapreti sankcijama, prenosi Rojters.

Ovakve akcije SAD dešavaju se u trenutku kada Trampova administracija pojačava pritisak na Kinu pred predsedničke izbore 3. novembra i kada raste zabrinutost zbog namera Pekinga prema Tajvanu.

O haosu i napadima na crkve u Poljskoj pročitajte OVDE.

Izvor: Tanjug

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA