Najnovije

NASTAVLJA SE OTIMANJE IMOVINE SPC: Skandalozna presuda Upravnog suda

Dalibor Kavarić, pravni zastupnik Mitropolije crnogorsko-primorske, saopštio je da je Upravni sud Crne Gore 6. oktobra doneo skandaloznu presudu čijim obrazloženjem se ohrabruju "nižestepeni organi i njihovi službenici, Ministarstvo finansija i Uprava za nekretnine, da nastave ranije nezakonitu praksu otimanja i preuknjižbe crkvene imovine.

Cetinjski manastir (Foto: Jutjub)

"Tom presudom groblje u Ćeklićima pripada cetinjskoj opštini. U obrazloženju presude se navodi da groblja predstavljaju lokalna dobra u opštoj upotrebi u kojima raspolaže opština. Presudu je donelo sudsko veće u sastavu Medina Mušović, Fadil Kardović i Svetlana Budisavljević.

Kavarić ocenjuje da je neverovatna drskost u nepoštovanju Ustava, i zakonskih i podzakonskih propisa koje je ispoljilo veće "u pokušaju da se nastavi ranija kriminalna politika političkih i partijskih kadrova prethodne vlasti".

- Lišeno je potrebe dokazivanja da su bogomolje i groblja oduvek pripadali crkvama i verskim zajednicama kao pravnim licima. Upravni sud, Ministarstvo finansija i Komisija za izlaganje izvršili su pravno nasilje nad imovinom Crkve i prekršili temeljni ustavni princip iz Ustava Crne Gore, koji propisuje odvojenost Crkve od države, a samim tim i crkvene od državne imovine, kao i od ostalih oblika imovine - ukazuje Kavarić.

O posrbljavanju Crne Gore pročitajte OVDE.

Izvor: Večernje novosti

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA