Najnovije

OVO JE PLAN ZA NAJGORI SCENARIO: Korona ostavlja Nemačku bez vlade

Pandemija korona virusa direktno utiče na nemačku vladu.

Angela Merkel (Ilustracija: Pixabay/Pravda)

Posle ministra zdravlja Jensa Špana, mogli bi da se zaraze i drugi članovi Vlade. Šta se onda događa? Da li postoji plan za vanrednu situaciju, piše Dojče vele (DW).

-S obzirom na situaciju, za sada sam sasvim dobro. Srećom, simptomi prehlade se nisu pogoršali- kaže Jens Špan (40) u video-poruci objavljenoj u nedelju na Fejsbuku.

Na pitanje DW koliko će trajati karantin, portparol Ministarstva zdravlja odgovorio je da će se ministar pridržavati pravila svojih zdravstvenih vlasti. Dakle, verovatno 14 dana. Između ostalog i kao primer drugima.

Zaražen je i državni sekretar iz Saveznog ministarstva za ekonomsku saradnju, koji je dva dana pre poslednje sednice vlade ručao s ministrom, pa se postavlja pitanje koliko se učesnika sednice vlade zarazilo i šta će se dogoditi ako zbog korone bude odsutno još više članova kabineta.

Svake srede ministri u vladi sastaju se u konferencijskoj dvorani kancelarskog ureda u Berlinu i razgovaraju o aktuelnim pitanjima i zakonima koji su u pripremi. Jens Špan je prvi ministar koji se razboleo od kovida-19. Neki ministri u poslednje vreme nisu bili na sednicama, ali iz opreza, a ne zato što su i sami bili bolesni.

Tako je, na primer, ministar spoljnih poslova Hajko Mas (SPD) bio u karantinu jer je jedan njegov telohranitelj bio pozitivan na koronu. U slučaju ministra privrede Petera Altmajera (CDU), pozitivan test imao je zaposleni njegovog Ministarstva koji je bio s njim na sastanku ministara trgovine EU.

Altmajer se za svaki slučaj dobrovoljno izolovao. A savezni ministar rada Hubertus Hajl (SPD) bio se povukao u svoj ured, jer je na telefonu primio upozorenje putem aplikacije za koronu.

Da li oboljenje Jensa Špana znači da će vlada ubuduće održavati samo video-konferencije kako bi smanjila rizik od zaraze?

Portparol je to jasno demantovao i istakao da će se sastanci kabineta i dalje održavati, uz poštovanje strogih higijenskih propisa o zarazi.

To znači da između dva ministra uvek ostaju dve prazne stolice. Tu su i zaštitne pregrade od pleksiglasa, kao i posebno osetljivi mikrofoni, kako niko ne bi morao da govori glasno i time ubrzao širenje aerosola u prostoriji.

U vladi naglašavaju da je dvoranu za konferencije proverio berlinski zdravstveni ured, tako da "testiranje cele Vlade zbog zaraze ministra Jensa Špana apsolutno nije potrebno“.

Šta činiti u slučaju da se kancelarka razboli? To je regulisano članom 69. Ustava. Ona može da imenuje zamenika koji će tada obavljati njene poslove.

I za sve ministre u vladi važi isto: postoji redosled zamenika. Prvo na red dolaze državni sekretari ministarstava. Dok se oni svi izređaju, može da potraje - samo Ministarstvo privrede ima pet državnih sekretara, poseća DW.

Za vanredne situacije predviđena je i procedura za usvajanje zakona. Tada bi se oformio "Parlament za hitne slučajeve“, koji bi imao 48 poslanika, proporcionalno aktuelnom odnosu snaga. Bundestag trenutno ima 709 poslanika. Nemačka bi dakle i dalje imala sve neophodne demokratske institucije.

Kako je francuski ambasador šokirao Evropu, pročitajte OVDE.

Izvor: Tanjug/Dojče Vele

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA