Najnovije

ERDOGAN SPREMAN DA BRANI "PLAVU DOMOVINU": Turska proizvela moćno oružje za rat na Mediteranu i Egeju! (VIDEO)

Turska je 28. oktobra predstavila svoje prvo okloplno bespilotno površinsko vozilo (AUSV). Razvilo ga je brodogradilište Ares u saradnji sa kompanijom Meteksan Defence Industry Inc. sa sedištem u Ankari.

Okloplno bespilotno površinsko vozilo (Foto: Jutjub)

Prototip AUSV-a, prvog proizvoda iz serije "ULAK", trebalo bi da bude završen do decembra. AUSV će imati domet krstarenja od 400 kilometara (249 milja), brzinu od 65 kilometara na sat, mogućnosti dnevnog i noćnog rada i osmatranja i nacionalnu šifrovanu komunikacionu infrastrukturu.

Generalni direktor brodogradilišta "Ares" Utku Alanč, govoreći tokom konferencije za novinare, rekao je da su počeli da grade AUSV za obavljanje zadataka kao što su izviđanje, nadzor i obaveštajni podaci, površinsko ratovanje, asimetrično ratovanje, naoružana pratnja i zaštita snaga.

- Kao rezultat radno intenzivnih studija i investicija koje smo napravili da bismo ostvarili ovaj san koji smo imali pre nekoliko godina, na polju bespilotnih brodskih vozila (IDA); naš ponos i sreća u primeni prvog nacionalnog rešenja za bespilotne brodove su neopisivi. Ovaj uspeh i ponos postigli smo, kao i uvek, svojim kapitalnim ulaganjima, davanjem prioriteta našim nacionalnim interesima. Predstavljamo projekat naoružanog bespilotnog brodskog vozila (SIDA), čija će proizvodnja biti završena u decembru, kao prvu platformu serije "ULAK" koja je poznata velikoj turskoj naciji. U našoj drevnoj turskoj kulturi "ULAK" je naziv koji se daje turskim ambasadorima koji predstavljaju državu u svim oblastima od srednje Azije i zadivljuju ih svim svojim osobinama. Pored njihove inteligencije i iskustva, ULAK-i su došli do izražaja svojom borbenošću. Bespilotna brodska vozila koja smo razvili takođe su sinonim za ime u ovom smislu - opširno je opisao Alanč.

Ova bespilotna brodska vozila takođe će pružiti stratešku superiornost za zadatke na moru i u pomorskom području oko Turske, nazvanom "Plava domovina", uključujući Egejsko more i istočni Mediteran, dodao je on.

Alanč je primetio da se AUSV, pored lansiranja i zapovedanja sa kopna, može lansirati ili komandovati njime i sa plutajućih platformi, poput nosača aviona, fregata i desantnih brodova.

- Zahvaljujući fleksibilnosti upotrebe, to će našoj zemlji doneti ogromne dodatne mogućnosti na polju rada - dodao je.

Prva ispitivanja sistema biće izvedena u prvom kvartalu 2021. godine.

- Ponosni smo što delimo dobre vesti da će bespilotna brodska vozila za prikupljanje obaveštajnih podataka, lov na mine, podmorski odbrambeni rat, gašenje požara, humanitarnu pomoć i evakuaciju biti spremna za proizvodnju nakon prototipa AUSV, što je prva faza projekta koji smo započeli na terenu  - naglasio je šef brodogradilišta Ares.

Naglasio je da, nakon zadovoljavanja potreba turskih oružanih snaga (TSK), vozilo takođe nosi značajan izvozni potencijal s obzirom na potrebe prijateljskih i savezničkih zemalja Turske.

- ULAK, koji je potpuno domaća i nacionalna platforma, biće sistem superiorniji od turskih kolega iz sveta i doprineće odbrani Plave domovine - dodao je on.

Napori Turske na polju bespilotnih brodova i letelica se nastavljaju i nada se da će svoje dronove prodati kupcima na raznim bojnim poljima koja koriste vodu kao polje rata, verovatno regionalnim sukobima sličnim onima u kojima se koristi bespilotna letelica "Bajraktar" ​​TB2.

Ruska vojska ušla u Jermeniju i isporučila 142 tone misterioznog tereta. Više o tome čitajte OVDE.

Izvor: South Front

Bonus video

 

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA