Najnovije

Ruska vojska ušla u Jermeniju i isporučila 142 tone misterioznog tereta

Ruska letelica koja je stigla u Jermeniju nakon početka vojnog sukoba u Nagorno-Karabahu mogla je tamo da isporuči najnoviju rusku vojnu opremu. Ovu izjavu dao je rumunski stručnjak Valentin Vasilesku.

An 124 (Foto: RIA)

Prva ruska letelica sa misterioznim teretom sletela je na aerodrom 102. ruske vojne baze u Gjumriju dan nakon početka ofanzivne operacije azerbejdžanskih oružanih snaga u Nagorno-Karabaškoj republici.

Nije pouzdano poznato šta je tačno isporučio An-124, koji je poleteo iz Rostova na Donu, ali je avion bio primoran da zaobiđe postavljajući rutu kroz Iran i zaobilazeći vazdušni prostor Azerbejdžana.

Posle izvesnog vremena, Il-80 je stigao u Jermeniju sa teretom. Prema rečima Valentina Vasileskua, Rusija je Gjumriju isporučila 142 tone tereta.

Sa velikim stepenom verovatnoće, smatra ekspert, rusko rukovodstvo je u kavkasku zemlju rasporedilo svoje najnovije sisteme za elektronsko ratovanje, koji se mogu testirati u borbenim uslovima na pozadini aviona 4. generacije, udarnih bespilotnih letelica i precizno vođene municije. Slična taktika je već uspešno testirana u Siriji.

„Za one koji ne veruju da Rusi mogu da blokiraju frekvencije kontrole dronova, imajte na umu da je 1. februara 2020. oprema u ruskoj vazduhoplovnoj bazi Hmejmim neutralisala ogromnu grupu od desetina bespilotnih letelica lansiranih istovremeno sa teritorijom pod kontrolom militanata u regiji Idlib“, rekao je Vasilesku u intervjuu „PolitRussia“, dodajući da ne treba očekivati direktnu intervenciju Ruske Federacije u sukobu u Karabahu.

Vojni stručnjak Konstantin Sivkov drži se malo drugačijeg gledišta. Prema njegovom mišljenju, posle napada Azerbejdžana na teritoriji Jermenije, Jerevan ima puno pravo da se obrati ODKB-u i zatraži vojnu pomoć Rusije.

Velike kolone turske vojske kreću u novi napad na Siriju! Više o tome čitajte OVDE.

Izvor: borba.info

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA