Najnovije

AZERSKO ORUŽJE KOJE TOPI KOSTI I MESO? Objavljen jezivi snimak iz Karabaha, ali je ruski ekspert razbio veliki mit! (VIDEO)

Ruski novinar, Aleksandr Koc, objavio je video-snimak kojim se moglo zaključiti da se u ratu na Kavkazu koristi beli fosfor, ali je kasnije objavio i mišljenje vojnog eksperta da se ne radi o tom oružju.

Rat u Nagorno-KArabahu. (Foto: Jutjub)

Prema Trećem protokolu Konvencije o upotrebi konvencionalnog naoružanja, zabranjeno je korišćenje belog fosfora protiv civilnog stanovništva.

Koc je podsetio da je isto oružje koristila ukrajinska strana u sukobima u Donbasu.

Međutim, vojni ekspert Viktor Murahovski kaže da snimak iz Nagorno-Karabaha prikazuje dejstvo tipične zapaljive municije, ali da u njoj nema belog fosfora.

Beli fosfor je veoma razoran i razvija visoku temperaturu pri udaru.

Prema Trećem protokolu Konvencije o upotrebi konvencionalnog naoružanja, zabranjeno je korišćenje belog fosfora protiv civilnog stanovništva. 

Zabranjen je zbog toga što oni koji se nalaze blizu zone pada, zadobiju teške opekotine koje ih mogu lišiti života ili ostaviti sa teškim ožiljcima. Neke žrtve su svedočile da ovo oružje spaljuje meso i kosti, s obzirom na to da opekotine prodiru do mišića i kostiju.

Zašto Bugarska blokira Severnu Makedoniju na putu ka EU? Više o tome OVDE.

Izvor: Večernje Novosti

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA