Najnovije

ŽENE UZIMAJU VLAST U SRBIJI: Značajne promene u Nemanjinoj 11

U Nemanjinoj 11 biće značajnog osveženja pošto će mandatar Ana Brnabić slediti preporuku predsednika Srbije Aleksandra Vučića da u njenom novom kabinetu polovina članova budu žene, što bi značilo njih 12, i da se oforme dva nova resora - za ljudska prava, ravnopravnost polova i društveni dijalog i za brigu o porodici, deci i demografiji.

Vlada Srbije (Foto: srbija.gov.rs)

Izvesno je jedino da je Ana premijer, ostalo je podložno promenama iako je predsednik napravio obrise buduće vlade. Nekolicina će zadržati pozicije u ministarstvima, ali biće i rotacija, rokada i dosta novih lica, pre svega, dama (pogledaj okvir). Početkom sledeće sedmice biće održana još jedna sednica Predsedništva SNS na kojoj će biti utvrđeni resori. Uslediće sednice Narodne skupštine, gde će biti izabran predsednik parlamenta, izglasani novi zakoni o ministarstvima i Vladi, a onda će zakletve položiti premijerka i novi ministri.

Među novim licima u resoru za ljudska prava pominju se izvršni direktor Fondacije za otvoreno društvo Milan Antonijević i(li) bivša poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković. Antonijević kaže da nije bilo ponuda i da mu se to ne uklapa u poslovni dvogodišnji plan, dok Jankovićeva priznaje da bi bila spremna da prihvati novi angažman:

- Punu podršku dajem formiranju ta dva nova resora, kao i veću zastupljenost žena, to su stvari za koje se godinama zalažem. Sa mnom niko nije razgovarao, ali sam spremna da prihvatim novo zaduženje. Ipak, sigurna sam da ima puno kandidata za tu funkciju, naročito onih koji su članovi stranaka.

Čini se da najviše kandidata ima u trci za resor koji je dosad vodio Vladan Vukosavljević. Za mesto ministra kulture pominju se čak četiri dame Maja Gojković, Jelena Trivan, Aja Jung, Ana Ilić.

Nova lica iz Akademije

Resore bi mogla da preuzmu potpuno nova lica iz SNS Akademije za mlade lidere poput diplomiranog ekonomiste i preduzetnice Ivane Popović. Spekuliše se da je na listi kandidatkinja za ministarske pozicije i poslanica SNS Sandra Božić, koja bi od socijaliste Branka Ružića mogla da preuzme Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave, kao i Gordana Čomić, izbačena članica DS.

Krkobabić i Popović ostaju na funkcijama

Predsednik PUPS Milan Krkobabić opstaje u novoj vladi na poziciji ministra bez portfelja zaduženog za regionalni razvoj i koordinaciju javnih preduzeća. Postoji saglasnost u oceni da je Krkobabić pokazao izuzetno zalaganje i rezultate u tom resoru. I Nenad Popović će zadržati poziciju ministra bez portfelja zaduženog za inovacije i tehnološki razvoj.

Oni će zadržati resore

Ivica Dačić - spoljni poslovi

Aleksandar Antić - rudarstvo i energetika

Siniša Mali - finansije

Branislav Nedimović - poljoprivreda.

Kandidati za ministarske pozicije

Bratislav Gašić - direktor BIA bi mogao da dođe na čelo 
Ministarstva unutrašnjih poslova

Nebojša Stefanović - ministar policije viđen za novog ministra odbrane

Aleksandar Vulin - iz Ministarstva odbrane mogao bi da ode na poziciju direktora BIA

Ivica Dačić - ostaje ministar spoljnih poslova

Marija Obradović - poslanica SNS kandidat za ministarku za brigu o deci i demografiju

Darija Kisić Tepavčević - zamenica direktora "Batuta" kandidat za ministarku za brigu o deci i demografiju

Irena Vujović - bivša predsednica opštine Savski venac viđena u resoru za ljudska prava i ravnopravnost polova ili na čelu portfelja ekologije

Brankica Janković - poverenica za zaštitu ravnopravnosti viđena u resoru za ljudska prava i ravnopravnost polova

Suzana Grubješić - nekadašnja vicepremijerka za evropske integracije sad bi mogla da preuzme istoimeno ministarstvo

Zorana Mihajlović - ostaje ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture. Nije isključeno i da joj podele resor

Jelena Žarić - Kovačević advokat i poslanik SNS iz Novog Sada 
mogla bi da nasledi Nelu Kuburović na čelu Ministarstva pravde

Zoran Gajić - predsednik Odbojkaškog saveza Srbije pominje se kao naslednik Vanje Udovičića u Ministarstvu omladine i sporta

Marko Čadež - dosadašnji predsednik Privredne komore Srbije viđen za ministra privrede

Tatjana Matić - državna sekretarka Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija i potpredsednica SDPS menja lidera Rasima LJajića, koji više neće biti u Vladi.

Eksplodiralo vojno skladište u Rusiji. Više o tome čitajte OVDE.

Izvor: Srpski Telegraf

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA