Najnovije

S. MAKEDONIJA POSLALA VOJSKU NA KOSMET: Pojačavaju NATO misiju

Prvi kontingent vojske Severne Makedonije danas je otputovao za Kosovo i Metohiju, gde će učestvovati u misiji Kfora, saopštilo je Ministarstvo odbrane te zemlje, prenosi MIA.

Makedonska vojska (Foto: Min istarstvo odbrane S. Makedonije)

Kontingent od 44 pripadnika je prva misija vojske Severne Makedonije od kako je ta zemlja postala 30. članica NATO-a.

Prema navodima ministarstva, učešće pripadnika makedonske vojske u misiji Kfora na Kosovu nastaviće da se povećava 2021. godine.

Ministarstvo odbrane navodi da, učestvovanjem u misiji Kfora na KiM, Severna Makedonija zauzima mesto u NATO-u kao "zemlja mira, bezbednosti i stabilnosti na Balkanu".

Kako dodaje, plan je da se od sledeće rotacije poveća broj vojnika u misiji Kfora na više od 60, a od leta naredne godine, "zajedno sa našim dugogodišnjim partnerom - američkom nacionalnom gardom Vermota, van uspostavljenih rotacija, doprinese za period od devet meseci sa više od 100 pripadnike vojske".

Ministarka odbrane Severne Makedonije Radmila Šekerinska navela je na Fejsbuku da će prvi makedonski kontigent od 44 pripadnika vojske iz kasarne u Tetovu u narednih šest meseci raditi kao štabni oficiri u komandi Kfora u Prištini i obezbeđivati regionalni komandu "Kfor-Zapad".

Na svečanosti povodom slanja vojske, pre dve nedelje, prisustvovali su predsednik Stevo Pendarovski, premijer Zoran Zaev i ministarka odbrane Radmila Šekerinska.

Kako vojska Karabaha hvata džihadiste, pogledajte OVDE.

Izvor: RTS/Tanjug

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA