Najnovije

U TOKU SLEDEĆE NEDELJE FORMIRANJE VLADE CRNE GORE? Najavljuje se konačan spisak ministara!

Mandatar za sastav nove vlade Zdravko Krivokapić nastaviće za nekoliko dana rad na sastavljanju kabineta. Kako je nezvanično saopšteno, plan rada i spisak ministara nove vlade mogu se očekivati već naredne sedmice.

Zdravko Krivokapić. (Foto: Jutjub)

Situacija je znatno lakša nakon što je na sastanku lidera vladajuće koalicije sa Krivokapićem u petak načelno usaglašen koncept ekspertske vlade i obećana je podrška. Novu vladu u parlamentu podržaće tri koalicije "Za budućnost Crne Gore" "Mir je naša nacija" i "Crno na bijelo", a očekuje se i podrška Albanske liste.

Po predlogu mandatara, vlada će imati samo premijera, neće biti potpredsednika, a očekuje se da bude 12 resora, što je značajna rekonstrukcija, u odnosu na 18, koliko izvršna vlast sada ima. Jedan od lidera DF-a Andrija Mandić rekao je da će vlada biti prelazna, reformska i mandatar je predložio da traje 200 dana, ili najviše godinu, a treba da pripremi prve fer i slobodne izbore. On navodi da izbori u avgustu to nesu bili, iako je na njima pobedila opozicija. Mandić tvrdi da će takva vlada imati podršku DF-a.

- Onda se ide na nove parlamentarne izbore, jer ćemo imati ambijent u kojem će svakako svi moći slobodno da se izjasne - kazao je Mandić za RTCG.

Mandić je ocenio da nijedna strana ambasada nije učestvovala na izborima i pitao zašto se sada neko oglašava u postupku formiranja vlade.

- Danas imamo nezavisnu Crnu Goru gde vladu sastavlja nekoliko oligarha i nekoliko ambasada. To je nedozvoljeno. Zamislite da u nekoj drugoj državi, ambasador neke zemlje tako uređuje i govori šta bi trebalo da radi neka vlada koja se formira - kazao je Mandić.

Istakao je da mu je glasač najveća svetinja.

- Mandić je poručio da je režim Mila Đukanovića pobijeđen 30. avgusta, ali da slede novi izazovi. Ovo je sad jedna nova borba kako da se Crna Gora otme iz ruku tajkuna druge porodice koja želi da zamijeni prvu porodicu, kako da se otme iz uticaja stranih ambasada - rekao je Mandić.

Demokratski front će, kako kaže, tražiti od nove vlade da se rešavaju posebno pitanja borbe protiv organizovanog kriminala i korupcije.

Oglasio se još jedan od lidera Fronta, Nebojša Medojević, tvrdeći da svu odgovornost za stanje u zemlji preuzima mandatar Zdravko Krivokapić. On je naveo i da će ekspertska vlada, bez političara, biti slaba i oko svake odluke trebaće da pregovara o većini.

- Posle dva meseca zamlaćivanja, grafikona, algoritama, raspodele resora partijama, usaglašavanja i medijskih prepucavanja, Krivokapić je konačno saopštio ono što sam ja znao još pre dva meseca. Hoće vladu bez političara. Priča o nepodobnosti nas trojice je bila obična neistina. Kao što sam više puta izjavljivao. Nismo sporni nas trojica. Svi političari su sporni. Neko je iz druge familije masno lagao - naveo je Medojević.

Neformalni centri moći, kako je rekao Medojević, žele da vladaju bez demokratske provjere na izborima.

- Prvi put u istori ji parlamentarne demokratije Vladu će sačinjavati neki nepoznati ljudi za koje niko nije glasao. Mi smo pokazali da nas fotelje ne zanimaju, ali nas zanimaju reforme, a još nismo videli bilo kakav program niti plan reformi - kaže lider PzP-a.

Navodi da je Krivkapić sada rekao da želi prelaznu vladu sa ograničenim mandatom od 200 dana i da mu je cilj stvaranje uslova za fer izbore i demontažu sistema.

- To nisu samo reči jer podrazumijeva temeljne i radikalne političke reforme, o kojima Krivokapić još nije progovorio ni reč. Ako ostane pri ovoj varijanti vlade, oročenoj na 200 dana, koja će biti prelazna vlada za organizovanje prvih fer i s lobodnih izbora, on da će nas morati obavijestiti o planu reformi - rekao je Medojević.

Medojević ističe da je tražio od mandatara ciljeve i prioritete Vlade, spisak ministara i program rada Vlade, kao i da precizira koliko će trajati mandat Vlade.

- Mandatar je rekao da traži 200 dana. Ja sam rekao da će PzP podržati svaku vladu bez DPS-a. Ovo je manjinska vlada koja će biti slaba i oko svake odluke trebaće da pregovara o većini. Vlada će biti pod pritiskom oligarha druge fanilije i starog režima. Ovakva vlada će stalno biti između čekića i nakovnja, jer su očekivanja obespravljenog i osiromašenog naroda ogromna - zaključio je Medojević.

Crnogorski voditelj pitao Vučića da li stvara Veliku Srbiju! Više o tome OVDE.

Izvor: dan.co.me

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA