Najnovije

TURCI NEĆE NI PRIĆI KARABAHU: Koja je uloga Ankare u mirovnom procesu?

Turska neće imati nikakve veze sa mirovnom misijom u Nagorno-Karabahu. NJena uloga biće ograničena na okvir Centra za nadzor prekida vatre.

Ruski mirotvorci (Foto: RIA Novosti)

Rusko-turski kontrolni centar biće smešten na teritoriji Azerbejdžana, ali ne u blizini Nagorno-Karabaha, izjavio je izvor TASS-a u ruskom ministarstvu spoljnih poslova.

„Pretpostavlja se da će iz ovog centra ruska vojska, zajedno sa turskim kolegama, nadgledati poštovanje prekida vatre koristeći tehnička sredstva kojima raspolažu“, agencija je citirala izvor.

Predstavnik ruskog Ministarstva spoljnih poslova dodao je da detalje o radu centra sada razvijaju ministarstva odbrane.

„Izjava predsednika Azerbejdžana, premijera Jermenije i predsednika Ruske Federacije od 9. novembra jasno definiše dogovorene parametre za dalje rešavanje sukoba oko Nagorno-Karabaha. U skladu sa ovim dokumentom, mirovni kontingent Ruske Federacije raspoređen je duž kontaktne linije u Nagorno-Karabahu i duž Lačinskog koridora “, dodao je izvor u ministarstvu.

Do danas je 12 aviona Il-76 Ministarstva odbrane Rusije prevezlo u Nagorno-Karabah oko 200 ruskih mirovnjaka, preneo je TASS.

 

Dan ranije, ruski predsednik Vladimir Putin objavio je kraj vojnog sukoba u Nagorno-Karabahu. Ruski lider izneo je uslove prekida vatre, od kojih je jedan ulazak mirovnog kontingenta u region, koji se sastoji od ruskih vojnih lica.

Kasnije je predsednik Azerbejdžana Ilham Alijev rekao da će i Turska učestvovati u mirovnoj operaciji.

Koju specijalnu jedinicu je Rusija poslala u Karabah, pogledajte OVDE.

Izvor: Pravda

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA