Najnovije

ALIJEV PROGLASIO POBEDU: Izneo drzak zahtev Jerevanu

Rat u Nagorno-Karabahu završio se pobedom Azerbejdžana, rekao je predsednik Azerbejdžana Ilham Alijev na sastanku sa vojnicima.

Azerbejdžan (Foto: RIA Novosti)

"Otadžbinski rat je završen. Azerbejdžan je u ovom ratu ostvario briljantnu pobedu, naše zemlje su oslobođene okupacije, okupatore smo proterali iz naših zemalja", rekao je on.

Alijev je takođe rekao da će Baku proceniti štetu u Karabahu i od Jerevana tražiti naknadu štete.

Krajem ovog septembra situacija u Nagorno-Karabahu je eskalirala: Jermenija i Azerbejdžan su se međusobno optuživali za eskalaciju sukoba započetog krajem 1980-ih. Svi učesnici su najavili potpunu ili delimičnu mobilizaciju i borbe su započele.

Za mesec i po dana bokovi su tri puta neuspešno pokušali da zaustave vatru. U noći 10. novembra Rusija, Azerbejdžan i Jermenija potpisali su četvrti dokument. Prema njemu, azerbejdžanska i jermenska vojska prekidaju neprijateljstva, zaustavljaju se na zauzetim položajima i razmenjuju zatvorenike. Jermenija mora vratiti Bakuu regije Kelbadžar, Lačin i Agdam.

U Bakuu je sporazum nazvan predajom Jerevana. Ilham Alijev je naglasio da je dokument najkorisniji za Azerbejdžan: sada je, prema njegovim rečima, vojna etapa završena i moguće je preći na politička pitanja.

Jermenski premijer Nikol Pašinjan zauzvrat je izjavio da mu je odluka o miru teško pala, ali mu je omogućila da zadrži ono što bi Karabah izgubio. U Jerevanu su započeti protesti, demonstranti su uništili nekoliko vladinih zgrada.

Šta će dalje biti sa Karabahom i jermenskim svetinjama, saznajte OVDE.

Izvor: Pravda

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA