Najnovije

Bolesni se satima smrzavaju u korona redovima!

Kragujevac je već nedeljama u samom vrhu po broju novozaraženih građana, a dnevno se u kovid ambulanti pregleda i do 400 pacijenata. Društvene mreže preplavljene su komentarima građana koji svedoče da su na pregled čekali po četiri i pet sati, smrzavajući se napolju.   

Građani čekaju u redu. (Foto: Jutjub)

Na ovu pojavu reagovao je kragujevački odbor Stranke slobode i pravde zahtevajući od gradskog Kriznog štaba, da građanima obezbedi humanije uslove dok čekaju na pregled.

Kragujevački SSP je od gradske vlasti zatražio da hitno preduzme mere na rešavanju problema višesatnog čekanja, tokom kojeg su pacijenti sa visokom temperaturom i lošim zdravstvenim stanjem dodatno izloženi vetru i hladnoći. SSP je zahtevao od Kriznog štaba da iznese plan kako će organizovati rad ambulante tokom zimskih meseci koji predstoje.

Ispred jedine kovid amblante u Kragujevcu koja je smeštena u zgradi ATD-a i od jutros je velika gužva, a građani se guraju oko nekoliko klupa ne bi li seli. Na malom platou ispred glavnog ulaza nalaze se dva suncobrana koja su tokom letnjih meseci pružala kakvu – takvu zaštitu od sunca, a nedavno je postavljen i jedan vojni šator.

Međutim, to nikako nije dovoljna zaštita na niskim temperaturama i prilikom padavina, pa građani s pravom negoduju što u takvim uslovima na pregled čekaju po više sati.

“Uvodimo brojeve za čekanje i dodatne ekipe”

Da li će se građani i dalje smrzavati dok čekaju na pregled i šta će gradski zvaničnici preduzeti kako bi ih zaštitili od hladnoće, portal je proveravao u gradskom kriznom štabu.

Koordinatorka za primenu protivepidemijskih mera i gradska većnica za zdravstvo dr Gordana Damnjanović, potvrdila nam je da je višesatno čekanje veliki problem za građane, navodeći da će za ”dan – dva” biti rasterećena gužva.

Ona je pojasnila da je Dom zdravlja pripremio tri dodatne ordinacije u istoj zgradi, dodajući da će broj medicinskih ekipa sa sadašnjih sedam, biti povećan na 10.

”Otvorićemo novi ulaz iz dvorišta za kovid pacijente, a u dodatnim ordinacijama radićemo preglede za mlade ljude i majke sa malom decom. Na taj način biće rasterećen glavni ulaz u ambulantu i smanjiće se vreme čekanja” istakla je dr Damnjanović.

Ona je navela i da će pacijentima izdavati brojeve za pregled, na osnovu kojih će okvirno znati kada će doći na red, te da za to vreme ne moraju da čekaju ispred zgrade. Za one koji ipak odluče da ostanu ispred, navodi ona, obezbeđeni su šatori.

”Za sada se ispred ambulante nalazi jedan vojni šator, a ove nedelje postavićemo još jedan. U šatorima će biti instalirane ‘gasne pečurke’ za grejanje, tako da će ljudi moći da se sklone od hladnoće”, pojasnila je ona.

Epidemija u Kragujevcu bukti već nedeljama, pa se postavlja opravdano pitanje, zbog čega je grad sa ovim merama čekao ovoliko dugo.

Da li su zagrejani šatori mogli da budu postavljeni i ranije ili je za reakciju nadležnih bilo potrebno da se građani pobune na društvenim mrežama, pitanja su bez odgovora. Međutim, sa druge strane, dobili smo odgovor da ambulanta ”ostaje” u sadašnjoj zgradi, te da će i u zimskim mesecima građani čekati na otvorenom.

Koordinatorka Damnjanović navodi da ”ne postoje uslovi za izmeštanje kovid ambulante” jer je ta zgrada ”povezana sa radiološkom jedinicom i digitalnim rendgenom”, te da i dalje ostaje u sadašnjem prostoru. To znači da će građani cele zime morati da čekaju na istom mestu.

Zašto Kragujevac ima samo jednu ambulantu?

Na pitanje, zbog čega još uvek nije otvorena druga kovid ambulanta u Zastavinoj medicini rada, čije opremanje je završeno još letos tokom drugog pika epidemije, dr Damnjavoć je odgovorila da se za otvaranje ”čeka dopis iz Ministarstva zdravlja”.

”Mi smo u Zastavinoj ambulanti izvršili sve pripreme, ali ne možemo da je stavimo u funkciju dok ne dobijemo zvaničan dopis iz Ministarstva.  To ne pokreće grad već Ministarstvo, koje procenjuje kada je potrebno da se konstituiše još jedna respiratorna ambulanta. Spremni smo, ali čekamo dopis”, odgovorila je Damnjanović.

Dok  ne stigne ”procena” iz  Ministarstva zdravlja, Kragujevčanima sa temperaturom, kašljem i drugim simptomima koronavirusa ne preostaje ništa drugo, nego da čekaju svoj red ispred jedine ambulante koja sa takvim zdravstvenim stanjem može da ih primi.

Neslavna kragujevačka kovid statistika nije nepoznata članovima republičkog Kriznog štaba i samom državnom vrhu, koji malo-malo, pa na konferencijama ističu da je Kragujevac najveće žarište. Samo u prošloj nedelji u Kragujevcu je koronavirus potvrđen kod 644 osobe, a pregledano je preko tri hiljade građana.

Pitamo, šta je još potrebno da se desi, pa da ”taj dopis” stigne do Kragujevca, kako kovid pacijenti više ne bi morali da strahuju, da li će im se zbog višesatnog čekanja na hladnoći, pogoršati simptomi virusa.

Pašinjan otkrio šta se desilo sa više stotina jermenskih vojnika! Više o tome OVDE.

Izvor: nova.rs

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA