Najnovije

"Suđenje Bošku Obradoviću i poslednji dani režima"

Pred  Prvim osnovnim sudom u Beogradu danas, u utorak 17. novembra 2020. godine, počinje politički proces suđenja opozicionom lideru, predsedniku Srpskog pokreta Dveri Bošku Obradoviću, Slaviši Miletiću, potpredsedniku Izvršnog odbora Dveri i još dvojici članova Dveri Marku Đurđeviću i Davoru Đurđeviću. Ovaj postupak pokrenut je na osnovu optužnog predloga Prvog osnovnog javnog tužilaštva, donetog samo dan nakon  saslušanja u predistražnom postupku predsednika Dveri Boška Obradovića i trojice saboraca.

Boško Obradović (Foto: Jutjub)

Piše: prof. dr Tamara Milenković Kerković, potpredsednik Dveri

Tužilaštvo je optužnim predlogom od suda tražilo okrivljujuću presudu zbog navodnog nasilničkog ponašanja.  Ovom efikasnošću bez presedana srpska institucija tužilaštva nije, niti će moći da demantuje sve optužbe javnosti, domaće i strane, kao i same Evropske komisije o svojoj neefikasnosti, „moždanoj smrti“  i sprezi sa izvršnom vlašću i službom bezbednosti. Upravo suprotno. 

I ovo političko suđenje opozicionom lideru biće ko zna koji po redu potez antidemokratske i kleptokratske vlasti u Srbiji kojom ona, uplašena za svoju budućnost, u danima rušenja decenijskih diktatura na Balkanu, jasno obeležava Dveri i njenog predsednika Boška Obradovića kao svoje najveće i najopasnije protivnike. 

Mnogo je razloga zbog kojih ovaj postupak ima karakter političkog procesa. Ovaj se sudski postupak vodi od strane jednog antidemokratskog režima i antidržave protiv predsednika opozicione stranke u zemlji u kojoj je opozicija u potpunosti izbrisana iz svih institucija, pa i iz parlamenta. Predsednik Dveri je u vreme izvršenja navodnog krivičnog dela nasilničkog ponašanja bio narodni poslanik, koji je sa još troje narodnih poslanika protestvovao ispred Narodne skupštine protiv antiustavne i nezakonite promene izbornih zakona usred izbornog procesa, i to samo dan nakon ukidanja nezakonito uvedenog vanrednog stanja u zemlji. Nikakvog nemotivisanog nasilja na stepeništu Narodne skupštine nije bilo, što je pravna suština i kvalifikacija krivičnog dela nasilničkog ponašanja. Dogodilo se pred licem čitave srpske javnosti upravo suprotno. Incident do koga je došlo sa Lončarem i Rističevićem, eksponentima i saradnicima vlasti, bio je motivisana posledica aktivnosti pomenutog ministra zdravlja i Marijana Rističevića da protest narodnih poslanika iz Dveri i političku osudu sopstvenih dela predstave  kao delo nasilja.

Veličina jedne ideje i čoveka koji tu ideju simbolizuje uvek se meri silom koju protiv njih neprijatelj postavlja. Tako je i ovoga puta. Početak kraja i ovog balkanskog diktatorskog režima obeležiće suđenje opozicionom prvaku Bošku Obradoviću i njegovim saborcima. Biće to svojevrstan test za pravosuđe, medije ali i za srpsku i međunarodnu javnost. Od ishoda ovog suđenja svakako zavisi i brzina kojom će se vladajući totalitarni poredak u Srbiji neminovno urušiti.

Sanda Rašković Ivić dala dijagnozu srpskog predsednika Vučića, više o tome saznajte OVDE.

Izvor: Pravda

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA