Najnovije

OVO JE JEDINO REŠENJE ZA PRESTANAK RATA! Turska govori umesto Azerbejdžana: Nećemo stati dok se Jermenija ne povuče

Turski ministar odbrane Hulusi Akar rekao je u ponedeljak da Azerbejdžan neće zaustaviti svoja neprijateljstva u Karabahu i susednim oblastima do potpunog povlačenja jermenskih snaga iz "okupiranih azerbejdžanskih zemalja".

Turska vojska (Foto: tsk.tr)

U govoru održanom u ponedeljak na otvaranju nove akademske godine 2020. - 2021. na turskom državnom univerzitetu za nacionalnu odbranu, Akar je rekao da je Azerbejdžan prijateljska zemlja, čak i bratska prema Turskoj i zato “ih Turska podržava da nastave borbu za oslobađanje svoje istorijske teritorije”.

Akar je istakao da šefovi OEBS-ove Minske grupe, Rusija, Sjedinjene Države i Turska, tokom godina pregovaračkih procesa nisu uspeli da doprinesu rešavanju sukoba između Azerbejdžana i Jermenije, optužujući potonju da pokušava da proširi područje Zemlje koju su zauzeli umesto da povuku svoje snage iz njih.

Nastavio je da je “strpljenje Bakua ponestalo i azerbejdžanska vojska je krenula u kontranapad, koji se trenutno nastavlja sa uspehom”, napominjući da su “neke okupirane zemlje upravo očišćene od jermenskih snaga”.

Akar je izrazio uverenje da Baku neće potpisati nikakav mirovni sporazum i da neće pristati na prekid vatre tek nakon što Jermenija povuče svoje snage sa teritorije Azerbejdžana.

Takođe je naglasio da je “azerbejdžanska vojska vrlo profesionalna i radi u okviru međunarodnog prava ... dok Jermenija bombardira, u očima sve međunarodne zajednice, gradove Azerbejdžana, što dovodi do ubijanja nevinih civila”.

Turska se smatra glavnom pristalicom Azerbejdžana u njegovom sukobu sa snagama Republike Karabah, koja je jednostrano proglašena 1991. godine, i njenim saveznikom Jermenijom.

27. septembra izbili su oružani sukobi na kontaktnoj liniji azerbejdžanskih i jermenskih snaga u regionu Karabaha i susednih područja, u najopasnijoj eskalaciji dveju strana u više od 20 godina, usred međusobnih optužbi za započinjanje neprijateljstava i dovođenje stranih snaga militanti.

Kako rakete uništavaju raketne sisteme, pogledajte OVDE.

Izvor: Pravda

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA