Najnovije

ANALIZA IFIMES-A: Koji lideri Zapadnog Balkana (ni)su po volji Bajdena?

Nova američka administracija, u saradnji sa EU, mora tražiti nove političke lidere, koji će dovesti do neophodnih političkih promena i prosperiteta zemalja zapadnog Balkana, navodi se u analizi Međunarodnog instituta za bliskoistočne i balkanske studije (IFIMES).

Zapadni Balkan (Foto: Jutjub)

Prema analizi, većina trenutnih političkih lidera na zapadnom Balkanu ne mogu biti partneri novoj američkoj administraciji za sveobuhvatne političke promene, a dolazak te nove administracije predsednika DŽozefa Bajdena predstavlja ključni moment za takve promene na Zapadnom Balkanu, a naročito u Bosni i Hercegovini.

BiH nema političku volju i jake institucije za borbu protiv kriminala i korupcije, a trebaće joj pomoć američkih bezbednosnih obaveštajnih agencija, poput američkih agencija koje su pomagale Italiji nakon Drugog svetskog rata, da se obračuna sa mafijom, piše Ifimes .

Analitičari smatraju da ohrabruje činjenica da je novoizabrani američki predsednik DŽozef Bajden takođe razgovarao o zapadnom Balkanu sa britanskim premijerom Borisom DŽonsonom.

Istovremeno, kako se navodi, "zabrinjava činjenica da neki međunarodni predstavnici u BiH rade zajedno sa nosiocima kriminala i korupcije u određenim zemljama i sa takvim međunarodnim predstavnicima neće biti moguće izvršiti sveobuhvatne promene".

Političke promene na zapadnom Balkanu započele su, prema oceni Ifimesa, u Severnoj Makedoniji 2017. godine, a uspeh makedonskog premijera Zorana Zaeva (SDSM) i njegove vlade dokaz je da su promene i moguće.

To je, piše Ifimes, pokazao i nedavni vašingtonski sporazum između zvaničnog Beograda i Prištine, koji su potpisali predsednik Srbije Aleksandar Vučić i kosovski premijer Avdulah Hoti.

Centralno pitanje u regionu je kraj političkog dijaloga između zvaničnog Beograda i Prištine, posredstvom EU, potpisivanjem pravno obavezujućeg sporazuma, tvrde analitičari, ističući da je predsednik Srbije Vučić odigrao važnu ulogu u obezbeđivanju mira i stabilnosti u regionu.

Pad 31-godišnjeg režima Mila Đukanovića (DPS) takođe je snažan podsticaj za promene na zapadnom Balkanu, navodi Ifimes, dodajući da i rezultati lokalnih izbora u Bosni i Hercegovini, održanih 15. novembra 2020. godine, pokazuju da su promene moguće.

Rezultati lokalnih izbora dovešće do novog talasa političkih promena i predstavljaće uvod u tektonske političke promene koje se očekuju na opštim izborima 2022. godine u Bosni i Hercegovini, prognozira se u tekstu.

Situacija u Albaniji, koja je politički visoko polarizovana i, kako to vidi Ifimes, na ivici je građanskog rata, zabrinjavajuća je, a samo "zahvaljujući dugogodišnjem političkom iskustvu i političkoj mudrosti albanskog predsednika Ilira Mete građanski rat je sprečen ili izbegnut". Uspostavljanje "Mini šengena" kao najvažnije regionalne inicijative važno je za snažnu podršku američke administracije.

S obzirom na to da je region u nedavnoj prošlosti imao krvavih sukoba, važno je i da države u svom pravnom poretku imaju zakone koji zabranjuju negiranje genocida i holokausta, jer bi to bio pravi civilizacijski način suočavanja s prošlošću, ocenjuje Ifimes .

Bez angažmana SAD nema trajnog mira, stabilnosti i prosperiteta na Balkanu, jer značajan deo političkih struktura te regije ima snažne konekcije i u službi su nekih drugih interesa, interesa rivala SAD, zaključuje se u analizi.

Za vreme Trampove administracije SAD su se udaljile od demokratskih vrednosti koje Americi daju moć i čine njenu naciju jedinstvenom. Sledi mukotrpan put ka vraćanju istinskim demokratskim vrednostima koje krase SAD, predviđa Ifimes.

O ostavci brata premijerke Srbije pročitajte OVDE.

Izvor: Tanjug

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA