Najnovije

SAHRANJEN PATRIJARH IRINEJ: Srbija se oprostila od svog pastira (VIDEO)

Kovčeg sa telom preminulog poglavara Srpske pravoslavne crkve (SPC), patrijarha Irineja položen je danas u kripti Hrama Svetog Save u Beogradu. Sa odra kovčeg su u kriptu ispod centralnog dela Hrama preneli gardisti Vojske Srbije. Zaupokojenu liturgiju i opelo služio je mitropolit dabrobosanski Hrizostom, uz sasluženje arhijereja i sveštenstva SPC.

Sahrana patrijarha Irineja (Foto: Jutjub)

Hrizostom: Irinej bio nepokolebljivi stub crkve

Patrijarh Irinej bio je nepokolebljiv stub Srpske pravoslavne crkve, beskompromisni borac za čast, ugled i dostojanstvo crkve i naroda i po tome je već ušao u istoriju, poručio je danas mitropolit dabrobosanski Hrizostom u besedi tokom liturgije nad odrom počivšeg poglavara SPC.

"Ovo je težak i veliki gubitak za našu crkvu i naš narod", istakao je Hrizostom.

Mitropolit Hrizostom, koji je posle smrti patriharha Irineja imenovan za čuvara patrijaršijskog trona, do izbora novog poglavara Crkve, rekao je da je patrijarh, pored svih iskušenja i nevolja koje je crkva sa narodom prolazila, ostao nepokolebljivi stub crkve svetosavske i da se pokazao dostojan svog velikog prethodnika i učitelja patrijarha Pavla, što, kako je naveo, nije bilo lako i jednostavno.

"Zato smo ponosni na njega i Bogu zahvalni što smo ga imali kao 45. patrijarha", naveo je mitropolit i istakao da je tužna vest o smrti patrijarha Irineja rastužila milione Srba širom sveta, kao i braću sa istoka, zapada, severa i juga.

Hrizostom je naveo da je patrijarh Irinej, koliko do juče, neumorno radio i brinuo o crkvi, srpskom rodu i patio i tugovao zbog tragičnih raskola i podela u pravoslavlju.

On je rekao da je Irinej imao veliku i uzvišenju vrlinu služenja crkvi, a ne želju za vlašću i položajem.

"Tome nas je učio i naučio patrijarh Irinej, a naučio nas je kako strpljenjem da služimo jedinstvu i sabornosti naše crkve. Crkva je svetinja i mora biti iznad svih naših ljudskih slabosti i nedostataka", naveo je Hrizostom.

Mitropolit Hrizostom je rekao da se patrijarh Irinej pokazao kao beskompromisni borac časti i ugleda crkve i dostojanstva i crkve i naroda i da je po tome već ušao u istoriju naše crkve.

On je naveo da smo pre 20 dana izgubili mitropolita Amfilohija, da danas ispraćamo patrijarha i da svi osećamo teret ovog gubitka, ne samo za crkvu već i za narod, ali da i pored tog velikog iskušenja ne smemo dozvoliti da tuga savlada srca, već da treba da budemo hrabri i odvažni, što, kako je naveo, očekuju i patrijarh i mitropolit Amfilohije.

Kako je naveo, patrijarh Irinej je deset godina predvodio crkvu mudro i strpljivo, a pre toga i 36 godina kao vikar i episkop niški, svojom dobrom naravi i blagim primerom, gospodskom odmerenošću kojom je svedočio ljubav i dobrotu Božiju.

Mitropolit je rekao da se patrijarh Irinej nikada nije predavao ni malaksavao u služenju Bogu i rodu i da nije pokleknuo ni kad je bio telesno slab.

"U živom je sećanju lika zdravstvenog stanja 2010. godine kada ga je Sabor birao za poglavara crkve, a on govorio 'Nemojte, ja sam bolestan čovek'. Ali kada se kroz Sabor naše crkve pojavi volja Božija da on u svojim zdravstveno-fizičkim slabostima uzme kormilo crkve i prihvati izbor koji ga snađe, deset godina joj je bio sluga verni", naveo je mitropolit.

Mitropolit je istakao da je patrijarh Irinej i danas tu, u Hramu Svetog Save, hramu njegove velike ljubavi i žrtve, kao i na Kosovu i Metohiji, gradu Prizrenu, Čačku i Ostrogu, Banjaluci, Americi, Kanadi, Australiji, Evropi i Moskvi.

Na liturgiji bili samo sveštenici, državni zvaničnici i predstavnici drugih verskih zajednica

Zbog epidemiološke situacije, u hramu su samo sveštenici koji služe liturgiju, kao i državni zvaničnici i predstavnici drugih verskih zajednica, uz članove hora.

Zaupokojenu liturgiju, u centralnom delu hrama, gde je izloženo telo patrijarha Irineja služio je mitropolit dabrobosanski Hrizostom, uz sasluženje 16 vladika SPC.

Liturgija, na kojoj je besedio episkop bački Irinej, počela je uz pesmu "Ton despotin".

Pre početka liturgije, u Hram Svetog Save stigli su premijerka Ana Brnabić, predsednik Skupštine Ivica Dačić, ministri Aleksandar Vulin, Nebojša Stefanović, Nenad Popović, Tatjana Matić, Vanja Udovičić, načelnik Generalštaba Vojske Srbije Milan Mojsilović, predstavnici Grada Beograda, nadbiskup Stanislav Hočevar…

Među učesnicima liturgije su i ambasador Srbije u Crnoj Gori Vladimir Božović, te ambasador Rusije u Srbiji Aleksandar Bocan-Harčenko.

Lideri vladajuće koalicije u Crnoj Gori na sahrani patrijarha

Sahrani patrijarha Irineja u Hramu Svetog Save na Vračaru prisustvuju mandatar Zdravko Krivokapić i lideri vladajućih parlamentarnih stranaka Andrija Mandić, Milan Knežević, Vladimir Joković, Dado Šćekić, Goran Danilović i Marko Milačić.

Mandatar Krivokapić se juče u Hramu pokloni patrijarhovom odru.

Sahrani prisustvuju i prvaci Srpskog nacionalnog saveta Crne Gore, dr Momčilo Vuksanović i Baćko Milačić.

Kako je saopšteno iz Mitropolije crnogorsko primorske i Eparhije budimljansko-nikšićke sahrani prisustvuju episkop dioklijski Metodije, protojerej-stavrofor Obren Jovanović, sekretar Mitrpolije crnogorsko-primorske, protojerej-stavrofor Gojko Perović, rektor Cetinjske bogoslovije, protojerej-stavrofor Slobodan Jokić, arhijerejski namesnik nikšićki i arhimandrit Arsenije, iguman manastira Kosijerevo.

Oni su sinoć doputovali u Beograd i poklonili se odru upokojenog patrijarha Irineja koje je izloženo u Hramu Svetog Save na Vračaru.

Po blagoslovu Svetog Sinoda Liturgiju danas saslužuju vladika Metodije i otac Gojko Perović.

Posle opela u produžetku liturgije od patrijarha će se oprostiti predsednik Srbije, mitroplit Hrizostom, Dodik i starešina Saborne crkve u Beogradu protojerej-stavrofor Petar Lukić.

Zemne ostatke Patrijarha u grobnicu u kripti spustiće sveštenici iz Beograda.

Ispred Hrama vernici od rano jutros dolaze da odaju poslednju poštu patrijarhu, strpljivo čekajući da dođe red na njih da uđu u sam hram.

Na ulasku u hram stoje pripadnici garde Vojske Srbije, a veliki broj vernika pali sveće u maloj crkvi posvećenoj Svetom Savi, koja se nalazi pored hrama.

Ispred hrama prisutan je veliki broj vernika, a postavljena su dva video- bima na kojima će biti prenos svete zaupokojene liturgije i sahrana patrijarha Irineja, kako bi vernici koji žele, mogli da učestvuju i prate, s obzirom na to da je zadržavanje u Hramu ograničeno zbog epidemiološke situacije.

Patrijarh srpski Irinej biće prvi poglavar SPC koji je sahranjen u Hramu Svetog Save.

Osim grobnice u kojoj će počivati 45. patrijarh, nalazi se još nekoliko grobnih mesta jer će se ubuduće poglavari SPC sahranjivati u kripti, osim ako ne izraze drugačiju želju.

Kakvu poruku je Aleksandar Lukašenko poslao Srbiji, pročitajte OVDE.

Izvor: RTV/Tanjug/FoNet

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA